Имагинарни пејзажи

У вечерашњој емисији представићемо радове америчког уметника Рајана Ес Чемберлејна познатијег као Arrowounds, који је присутан на сцени електронске и експерименталне музике од 2017. године. Иначе пројекат Arrowounds је започео како би дао платформу за своја звучна истраживања, даље од света рока у којем се креће.

Чемберлејна, у његовим саундскејповима, посебно занима однос човека и његовог природног оркужења, тако да се у основи нумера налазе теренски снимци, додуше модификовани и третирани као извор материјала за електронске текстуре.

Од првих амбијенталних почетака 2017. године до данас амерички уметник је прошао кроз брзи развојни процес, повезан вероватно и са изазовима у приватном животу, где још увек искушава све тешкоће партнера и пратиоца особе која је болује од канцера. На свом последњем албуму The Loneliness of the Deep Sea Diver (Усамљеност дубинског рониоца) Arrowounds открива снажан и самосвојан звучни свет, састављен из вишеструких акустичних слојева и окренут снажној, физикалној звучности која захтева „урањајуће слушање” и непосредну емотивну реакцију. Иза овог остварења стоји једноставан концептуални наратив: Истражујући морске дубине, због изнанадне ситуације, ронилац остаје заробљен испод површине мора. Борећи са са страхом, паранојом и халуцинацијама изазваним смањењем кисеоника и сензорном дезоријентацијом, ронилац се бори да схвати шта је стварно, а шта је плод маште у морским дубинама. Међутим, ову причу можемо сагледати и као метафору о мукотропном процесу лечења рака, како за пацијента, тако и за његове ближње, где се такође смењују моменти предаха и тензије изазване страхом, стрепњом и физичком угроженошћу. У музичком поступку Чемберлејн користи оно што назива „tape loop” терапијом. Наиме, уметник наслојава лупове и звуке, ритмове и дисторзије једне на друге, као неку врсту медитативног процеса не водећи бригу шта ће испасти као крајњи резултат. После неколико недеља уз помоћ овог поступка почињу да се помаљају назнаке правилнијих структура, па чак и будућих нумера. Албум The Loneliness of the Deep Sea Diver је документ ових „tape loop” сесија и сирових, комплексних емоција које стоје у основи ових иначе апстрактних звучних фактура. Осећања калустрофобије, губитка контроле, али и тренутака помирења и наде, те даљег комбиновања и истраживања прожимају овај албум, кореспондирајући и са водећим емоцијама многих људи данас у доба глобалне пандемије изложених изолацији, потребом за бегом и суоченима са новим, још непредвиђеним, прилагођавањима. 

Уредница Ксенија Стевановић





Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво