Савремена српска музика

Дела Владимира Тошића

Овај композитор и мултимедијални уметник рођен је у Београду 1949. године, где је и завршио студије композиције на Факултету музичке уметности у класи Василија Мокрањца.

Током 70-их година прошлог века био је члан авангардне групе Опус 4 - заједно са Милимиром Драшковићем, Мишом Савићем и Миодрагом Лазаровим - која је основала Ансамбл за другу нову музику, као и фестивале посвећене новој музици, на којима су први пут у нашој средини представљена остварења иностраних минималистичких аутора, али је утабан пут и за самосвојни израз српског минмализма. Његова отвореност за нова кретања у музици, водила су га и ка проширеним медијима, те у његовом опусу поред музичких постоје и аудиовизуелна дела, попут концептуланих, амбијенталних композиција, видео и фото радова.

Поред композиторског, важан је био и педагошки рад Владимира Тошића који је од 1986. године, па до одласка у пензију, предавао на катедри за Музичку теорију Факултета музичке уметности у Београду.

Дела овог аутора извођена су на домаћим и страним концертним подијумима, пре свега у Сједињеним Америчким Државама, Немачкој, Бразилу и другим земљама, на ауторским концертним вечерима, као и фестивалима посвећеним савременој музици.

Од самих почетака, стваралаштво Владимира Тошића било је усмерено ка редукционистичком принципу изградње дела, што га сврстава у малу групу минималистичких аутора у нашој средини. Његове композиције су процесуалне, репетитивне и засноване на веома малом броју различитих елемената, а понекад чак и на само једном - боји, ритму или хармонији. Дела најчешће имају симетричну, лучну форму, која настаје као последица процесулане обраде материјала - из почетног језгра, аутор одабраним композиционим поступком уводи поступне, понекад једва уочљиве промене, које се одвијају у продуженом временском трајању.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво