Џез – SH4iKH Quartett

Eмитујемо снимак победничког концерта Шаик квартетa (SH4iKH Quartett), одржаног 8. новембра прошле године на такмичењу Младих џез музичара у клубу Унтерфарт у Минхену.

Максимилијан Шаик-Јусеф је немачки саксофониста млађе генерације, који прави прве ауторске кораке на матичној сцени. Од 2012. године студирао је џез саксофон на факултету у Мајнцу, а од 2018. је џез стипендиста у Франкфурту. Поред основног инструмента, свира кларинет и флауту. Током ових година већ је ишао на интернационалне турнеје у Португал, САД, и Јужну Африку, док је у Немачкој ангажован на различитим пројектима, као сајдмен или бендлидер. Прошлогодишњи је лауреат прве награде на такмичењу младих џез музичара у Минхену, са својим квартетом који чине пијаниста Лукас Мориц, контрабасиста Бастијан Вајних, и бубњар Леополд Еберт.

На наступу који ћемо чути у емисији, SH4iKH Quartett представио се као бенд који веома зрело спаја традицију џеза из шездесетих блиску Џону Колтрејну, савремене аранжерске тенденције у америчком џезу, арапске мелодије и повремено непарне ритмове на трагу различитих источних или афричких традиција. У том смислу, овај немачки саксофониста интересантно асоцира и на Јусефа Латифа и на Тиграна Хамасијана, као два различита историјска пола у третману етно-џеза. Очекивано за ову фазу каријере, Шаик-Јусеф као аутор се још увек ослања на препознатљиве узоре и проверене џез форме. Али свирачком зрелошћу и импровизаторским изразом читавог бенда, успева да се издвоји из мора технички компетентних талената који ступају на сцену.

Аутор Никола Марковић
Уредница Ксенија Стевановић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво