Сублимне фреквенције

Представићемо албум „Mordechai” састава Крангбин који је у јуну објавила издавачка кућа Dead Oceans.

Крангбин је трио из Хјустона, основан 2009. године и до сада су објавили два студијска издања. Назив овог бенда преузет је из тајландске културе и означава у буквалном преводу летећи мотор, односно авион. Због везе са тајландском културом и језиком у самом називу бенда, њихову музику често дефинишу као тајландски фанк, јер је управо музика из ове земље из шездесетих година прошлог века била инспирација за њихов дебитантски албум из 2015. Другим албумом из 2018. године, којим су привукли пажњу светске музичке сцене, окренули су се музици Шпаније и Средњег Истока.

У свом крстарењу широким пољем културних референци, Крангбин је назив за трећи албум, Mordechai, преузео из Књиге о Јестири из Старог завета. Ова библијска личност је био син Јаира из племена Венијаминовог, који је био рођак Јестирин и који га је одгајио.

И док су претходна два албума састава Крангбин највећим делом била инструментална, трећи који представљамо у овој емисији, скоро у свакој нумери садржи и вокалне деонице. Оваква промена, према мишљењу критике, означава њихово окретање ка другачијем виду емоционалног изражавања, но, без одрицања од њиховог карактеристичног номадског лутања кроз различите музичке жанрове и стилове. Тако су овог пута у својој музици комбиновали музичке стилове Пакистана, Кореје и Западне Африке, као и индијске напеве или пак синкопиране гитарске ритмове из Конга, уз елементе психоделије, даба, сурф-рока и соула.

Ауторка емисије Јелена Дамјановић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво