Музика света

Одабране нумере са двоструког компилацијског албума јужноафричке вокалне групе Лејди Смит Блек Мамбазо, из 2004. године.

Ансамбл Лејди Смит Блек Мамбазо основан је 1960. године, а његов назив спаја три одређења. Наиме, Лејди Смит је град у Јужноафричкој Републици; Блек је во, животиња изузетне снаге; док је Мамбазо реч Зулу порекла којом се означава сечење секиром, односно представља могућност овог састава да, у метафоричком значењу, исече сваког противника који им представља препреку. 

Ансамбл негује традиционално певање ис-кот-а-ме-ја, које се развијало и неговало међу рударима који су ишли у копове веома удаљене од својих домова. Пошто им је музицирање представљало једини вид забаве, рудари су недељом изводили песме које су временом добијале специфичан облик и постајале део традиционалне музике Јужноафричке Републике. Овај стил певања одликује се чврстим и пуним звуком, усаглашеним хармонијама и израженом емотивном снагом. 

Као једна од најуспешнијих група Јужноафричке Републике, која је од 1970. године објавила више од педесет издања, Лејди Смит Блек Мамбазо одликована је бројим међународним наградама и признањима.

Емисију је припремила Ирина Максимовић Шашић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво