Мајстори барока

Духовна и камерна дела наполитанских композитора XVII века Антонија Ноле и Пјетра Маркителија, са премијерног снимка ансамбла Cappella Neapolitana под управом Антонија Флорија, који је под називом „Tristes erant Apostoli” објавила дискографска кућа Dynamic у марту ове године.

Из штурих биографских података који су остали о Антонију Ноли, сазнајемо да је 1652. године постао студент конзерваторијума Пјета деи Туркини у Напуљу који је завршио 1670. године, а одмах потом постао и оргуљаш у напуљској катедрали. У истом периоду почео је да сарађује са оближњим ораторијанским самостаном Ђироламини који је био један од центара наполитанске духовне музике у XVII веку. Нола је по свему судећи био свештеник, а цео свој опус од 150 дела завештао је управо братству самостана Ђироламини, у чијој архиви се данас чувају.

Антонио Флорио, који се већ деценијама, неуморно бави откривањем музике напуљског барока, је изабрао да представи шест до сада непознатих дела Антонија Ноле – пет мотета, један дијалог и Стабат матер, међу које је уврстио и Трио сонату, његовог савременика Пјетра Маркителија коју је нашао у архиви Напуљског конзерваторијума. 

Дела Антонија Ноле су заснована на ригорозној употреби контрапункта који евоцира драму и ескпресивност на суптилан начин, сведочећи о музици која је негована у Напуљу пре него што је Алесандро Скарлати у овај град донео међународни барокни стил.

Посебно је упечатљива и експресивна његова композиција Стабат матер, коју ћете чути у емисији и која се може сматрати Нолиним ремек-делом приказујући мајсторско писмо важног, али нажалост заборављеног, композитора барокног Напуља.

Уредница Ксенија Стевановић




Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво