Бетовенова колекција Еурорадија

Филхармонијски оркестар Севернонемачког радија из Хановера под управом Ендрјуа Мензија и пијаниста Ларс Фогт изводе Други клавирски концерт и Шесту Пасторалну симфонију Лудвига ван Бетовена. Снимак је са концерта одржаног 7. новембра прошле године.

Настављамо циклус ексклузивних концерата којим здружене европске радио станице прослављају 250 година од рођења Лудвига ван Бетовена. У емисији ћемо репродуковати снимак концерта који је Филхармонијски оркестар Севернонемачког радија из Хановера под управом Ендрјуа Мензија одржао 7. новембра 2019. године. Током октобра и новембра, овај ансамбл је у Хановеру организовао фестивал посвећен стваралаштву Лудвига ван Бетовена, а на концерту чији снимак ћете слушати, извели су његов Други клавирски концерт и Шесту Пасторалну симфонију. Солиста је био Ларс Фогт.

Бетовенов успех као виртуоза на клавиру започео је по његовом доласку у Беч 1792. године. Редовни јавни концерти који су приређивани у Лондону и Паризу у том периоду нису били уобичајени у бечком музичком свету, те је Бетовен испрва наступао у кућама и палатама својих добротвора.Но, очаравајући ефекат Бетовеновог солистичког музицирања и импровизовања у приватним салонима се веома брзо прочуо, те је 1795. године добио прилику да наступи на јавном добротворном концерту и као композитор и као пијаниста. Тада је извео свој Клавирски концерт у Бе дуру, који је објављен као његов Други клавирски концерт.

У овој композицији очигледан је утицај Волфганга Амадеуса Моцарта, који се огледа у покретљивости солистичке деонице, инструментацији, као и у формалним и хармонским решењима. Ово дело је, иако је Бетовен био изузетно критичан према њему, а делимично и незадовољан њиме, значајан наследник Моцартових клавирских концерата, које је у овај жанр донело баланс између изражајних тематских материјала с једне стране (као што је случај у финалу) и суптилних пасажа у лаганом ставу, са друге стране.

Ауторка емисије Јелена Дамјановић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво