Фестивал Промс 2019

Репродуковаћемо снимак концерта одржаног 22. августа у Ројал Алберт холу у Лондону, када је наступио Симфонијски оркестар града Бирмингема под управом Мирге Гражињите-Тиле, диригенткиње која је на челу овог ансамбла од 2016. године. Солиста је био двадесетогодишњи виолончелиста Шекју Кане-Мејсон, који је трећи пут заредом наступао на Промсу, а који је пажњу јавности привукао 2016. године освојивши Би-Би-Сијеву награду за „Младог уметника године”.

На концерту су изведена остварења Дороти Хауел – симфонијска поема Ламија, Едварда Елгара – Концерт за виолончело, иначе једно од омиљених дела Промсове публике, потом композиција Пут за замак Јондер Оливера Насена, као и Трећа симфонија у бе молу, опус 45 Мојсеја Вајнберга.  

Поред обележавања 125. годишњице од оснивања, организатори прошлогодишњег Промса посебну пажњу су посветили и прослављању 150 година од рођења диригента Хенрија Вуда, једног од оснивача фестивала. Тим поводом изведен је велики број дела која је својевремено Вуд премијерно представљао Промсовој публици, у оквиру циклуса Новитети, а једно од њих је и симфонијска поема Ламија Дороти Хауел, инспирисана истоименом песмом Џона Китса. Интересантно је истаћи да је композиторка имала само двадесет година када је написала ову симфонијску поему, а по препоруци свог професора, партитуру је послала Вуду који ју је са одушевљењем дириговао на Промсовом концерту одржаном у Квинс холу 1919. године. 

Композиција Пут за замак Јондер Оливера Насена, која је премијерно изведена на овом концерту, представља оркестарски потпури из његове једночине опере-фантазије Еци, пеци, пец или Живот је нешто више, коју је писао инспирисан дечјом књигом Тамо где су дивље ствари америчког писца и илустратора Мориса Сендака.

Извођењем Треће симфоније у бе молу, опус 45 Мојсеја Вајберга обележена је стогодишњица композиторовог рођења.

Емисију уређује Ирина Максимовић Шашић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво