Научни скупови

Српски језик, књижевност, уметност – говорe Дубравка Богутовац и Снежана Милосављевић Милић

У емисији НАУЧНИ СКУПОВИ четвртком слушате снимке излагања са 14. Међународноног научног скупа „Српски језик, књижевност, уметност”, који је одржан од 25. до 27. октобра у организацији Филолошко-уметничког факултета из Крагујевца. У четвртој емисији овог циклуса можете пратити излагања Дубравке Богутовац „Теорија и пракса најкраћих прича” и Снежане Милосављевић Милић „Колико су мале Мале приче?”.

Дубравка Богутовац своје излагање под насловом „Теорија и пракса најкраћих прича" дели у три засебне и повезане целине. У првом делу ауторка износи преглед теоријских концептуализација кратке приче - њених жанровских особености, поетичких карактеристика и дијахронијске контекстуализације. Потом ће, у другом делу, рећи нешто о антологији Мала кутија – најкраће српске приче 20. века, Михајла Пантића, из 2001. године, док ће у последњем делу излагања нагласак бити на читању и анализи најкраћих од најкраћих српских прича представљених у овој књизи.

* * *

Савремени методолошки изазов који когнитивистички усмерене теорије нуде дискурсу теорије књижевности посебно је вредан пажње у домену жанровских таксономија, а Снежана Милосављевић Милић у свом излагању то показује на примеру кратке приче. Наиме, кратка прича се као жанр традиционално одређује преко „јединства радње, тона, расположења и утиска", тако да „на минималном простору остави максималан утисак", будући да је кратка прича „дуга управо толико да се може прочитати у једном даху". Сагласна са ставом Мери Прат о недовољности формално-аналитичких и текстуалних класификација, ауторка излагања скреће пажњу на концепте света приче и когнитивних оквира који носе потенцијал за ревизију жанра кратке приче, нарочито с обзиром на њен семантички распон и синтаксичка ограничења. Интерпретативна ваљаност ових теоријских увида биће поткрепљена изворним текстом из збирке Мале приче Радована Белог Марковића.

Уредница емисије Тања Мијовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво