Џез

Снимак концерта интернационалног квартета Андерсон-Бенинк-Глерум-Ван Кемeнаде забележен 7. јуна ове године на INNtöne Jazz Фестивалу у Аустрији.

Тромбониста Реј Андерсон, бубњар Хан Бенинк, басиста Ернст Глерум и алт саксофониста Паул Ван Кеменаде чине квартет искусних музичара из САД и Холандије. Окупили су се први пут пре неколико година и снимили албум Checking Out, као синтезу њихових индивидуалних стилова. Њиховој музици, ипак, главни тон даје водећи двојац. Андерсон је вишеструки добитник Даунбитових признања за џез тромбонисту године, али и неко ко је познат по хумору у властитој музици, као и мешању традиционалних форми џеза са авангардним тенденцијама. Хан Бенинк такође је склон духовитости у свирању бубњева, и важи за једног од најатрактивнијих музичара на европској фри џез сцени у последњих 50 година.

У формацији квартета са холандском ритам секцијом, ова двојица ветерана с лакоћом шетају кроз историју џеза, од звука Њу Орлеанса, преко би-бапа до раног фри џеза у духу Орнета Колмена и Алберта Ајлера. На плану ауторских аранжмана и композиција, махом не иду даље од шездесетих година прошлог века, но свој израз осавремењују управо кроз атрактивне инструменталне деонице надахнуте фанком и модерним варијацијама авангардног џеза.

Аутор: Никола Марковић.
Уредница: Ксенија Стевановић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво