Савремена српска музика

Одабране композиције Ивана Божичевића.

Овај аутор рођен је у Београду 1961. године, а након завршених студија на клавирском одсеку, уписао је одсек за композицију и оркестрацију на Факултету музичке уметности у Београду у класи Александра Обрадовића. Након завршених постдипломских студија, Божичевић је до 2001. године предавао на Одсеку за теоријске предмете исте високошколске установе, када се сели у Сплит где и данас живи. Током осамдесетих година, студирао је оргуље на Високој школи за музику у Франкфурту, а специјализирао се за извођење ране музике за овај инструмент у Саламанки. Данас је Иван Божичевић активан као оргуљаш и концертни пијаниста, композитор класичне музике, али и извођач у сплитским џез ансамблима и традиционалним клапама.

Емисију посвећену делима Ивана Божичевића, започећемо композицијом Колиба настањена духовима, објављеном недавно на истоименом албуму у издању дискографске куће Edition Lilac. У питању је композиција чија је прва верзија настала 2009. године, да би 2018. добила своју коначну форму. Поднаслов композиције је „четири медитације на Башоа”, чијим је стиховима Божичевић инспирисан још од студентских дана. Сведеност хаику стихова, утицала је на аутора да редукује и музичка средства коришћена у овој композицији, тежећи да дочара естетске норме ове јапанске песничке форме у којој би интерпретатор „требало да звучи слободно и експресивно, а да истовремено не одаје утисак да жели да звучи слободно и експресивно”.

У емисији ћете чути и остварење Летња трава за клавир и електронику овог аутора, које је такође засновано на Башоовим стиховима који гласе „Летња трава – све што је остало, од снова ратника”.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво