Век хармонике – Ансамбл Црна оловка

Представићемо албум под називом „Време” ансамбла Црна оловка, који је објављен у фебруару 2018. године.

Чланови састава Црна оловка су: Хорхе Исак, блокфлаута и електроника; Матаис Куне, панова фрула; Марко Касл, хармоника; Есра Пехливани, виола и Енрик Монфор, удараљке.

Ови уметници дебитовали су 2010. године у концертној дворани Консертхебау у Амстердаму, премијерним извођењем композиција написаним управо за њих. Назив ансамбла Црна оловка инспирисан је делима турског сликара Махмеда Сијаха Калема из 15. века, који је низом минијатура саркастично приказивао своје визије људи и животиња. Такође, значење презимена овог сликара могло би се превести управо као „црно перо”.

Ансамбл Црна оловка фокусиран је на извођење савременог репертоара, а једнако важан део програма који изводе јесу аранжмани подстакнути утицајима различитих култура из којих потичу. Поред тога, несвакидашњем звуку овог састава свакако доприноси и необична инструментална поставка.

Назив албума Време (La Volta) потиче од речи која означава ренесансну паровну игру, сличну гаљарди. Избор дела заснован је на споју ренесансне музике елизабетанског периода и савремених оригиналних композиција, писаних за ансамбл Црна оловка. Избор најлепших гаљарди, павана и других плесова са варијацијама на народне теме, служио је као инспирација за реализацију нових композиција које потписују Клас де Врис, Родерик де Ман, Дејвид Драм и Уне фан Хел. Репертоар на албуму Време приказује широк спектар стилова и жанрова, уз јединствену инструментацију, а интерпретације чланова ансамбла, као и на претходним издањима, одликује оригиналност, виртуозност и историјски информисано извођење.

Уредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво