Век хармонике

Интерпретације Милоша Миливојевића: дела Кристофера Беста и Антонија Вивалдија

Милош Миливојевић рођен је у Крагујевцу, где је завршио средњу Музичку школу као ђак генерације, у класи реномираних професора Радомира Томића и Војина Васовића. Године 2002. постаје стипендиста Краљевске музичке академије у Лондону, а две године касније наступа као једини представник академије на церемонијалним свечаностима краљевске породице на Универзитету у Лондону.

Милош Миливојевић активно наступа као солиста и члан камерних састава од којих се издвају Лондон танго квинтет, ансамбл Космос, Акорд дуо и врлд мјузик састав Паприка. Од почетка професионалне каријере британска критика издваја га као талентованог уметника, који својим интерпретацијама показује да је „неустрашив" виртуоз, а неки позитивне критике објављене су и у угледним дневним листовима Индипендент, Гардијан и Тајмс. У звање сарадника на Краљевској музичкој академији у Лондону именован је 2014. године, када је од ове високошколске установе добио и признање за допринос култури и стваралаштву у својој професији.

Милош Миливојевић активно сарађује са композиторима и до сада је извео више од четрдесет светских премијера дела за соло хармонику и камерних композиција. Издвајају се светске премијере композиција британских аутора Ентонија Гилберта, Патрика Нана као и британска премијера Секвенце за хармонику италијанског композитора Лучана Берија.

Дело Удисај-издисај Кристофера Беста, аутор је посветио свом трагично преминулом пријатељу, музикологу Бобу Гилмору. Композиција је настала 2016. године, а поруџбина је флаутисте Вилијама Слејта и хармоникаша Милоша Миливојевића. Прво извођење је био 28. априла ове године, а снимак који ћете чути, забележен је два дана након премијере, у Пензанцеу у Корнволу. Ставови, према речима Милоша Миливојевића, упућују на Гилморов живот.

Уредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво