Књига за слушање

Жан Д’Ормесон – Отићи ћу једног дана не рекавши све (3)

У емисији Књига за слушање, која се емитује од уторка до петка, можете слушати роман Жана Д’Ормесона Отићи ћу једног дана не рекавши све, који је 2015. године објавила издавачка кућа Clio.

Француски писац Жан Д'Ормесон, рођен у Паризу 1925, одликује се изврсним образовањем философског и хуманистичког усмерења. Био је, између осталог,  главни уредник листа Фигаро. Године 1973. постао је члан Француске академије, а касније и њен председник. Добитник је Легије части и бројних књижевних награда. Аутор је преко тридесет прозних дела, а нашој публици познат је по романима Бог, живот и дело  и Приче Јеврејина луталице.

У вечерашњој емисији прочитаћемо пету главу првог дела овог романа, у којој мобилни телефон замењује бројанице, као и шесту, у којој читалац присуствује, у духу човековом, рађању идеје о Богу и његовој непревазиђеној слави.

Роман Отићи ћу једног дана не рекавши све може се читати као нека врста песме у прози о вечитим људским дилемама, као љубавна прича или као обраћање коренима. Писац нас води кроз италијанске градове и села, грчка острва, азијске врлети и храмове свих исповести, али и кроз велику књижевност. Такође, слушамо изузетну музику, посматрамо чудесне фреске, статуе и слике. Као зачин изузетног ерудите, убачене су и барокно распричане анегдоте које припадају историји.

Превела с француског: Љиљана Мирковић
Чита: Дејан Ђуровић
Уредник: Предраг Шарчевић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво