Музика света

Фолклорни ансамбл Националног гугак центра из Јужне Кореје

У емисији МУЗИКА СВЕТА представљамо „Фолклорну музичку групу Националног гугак центра" из Јужне Кореје. Слушаћете „Ритуалну музику шамана" и „Инструменталну свиту - Гванак Јеонгсанхоесанг", која припада дворској традицији. Снимак је са наступа који је насловљен „Музика шамана и краљева древне Кореје - достојанство и екстаза", а забележен је у Студију 1 Баварског Радија у Минхену, 13. октобра 2012. године.

Од оснивања Националног гугак центра 1951. године, под његовим окриљем различити ансамбли делују у правцу промовисања корејске традиционалне музике, театра и плеса у земљи и иностранству. Термин „гугак" означава традиционалну музику, и то народну и дворску музику. Док дворска музика подразумева ритуалну и такозвану аристократску традицију, попут Аке, увезене из Кине, данг-аке – фузију кинеске и корејске дворске музике и хјанг-аке – чисто корјске музике, традиционална музика Кореје има неколико жанрова: Пансори који означава вокалну традицију, потом сањо – инструменталну музику и јеонг-ак – вокaлно-инструменталну музику. Међу жанровима такође постоји нонгак са плесно-певачким нумерама које су праћене удараљкама који означава традицију села, као и шинави – музику шамана, те салпури – плес који је у вези са шаманским ритуалима.

Фолклорни ансамбл  Националног гугак центра почео је са деловањем 1980. године, истовремено са оснивањем Центра нематеријалног културног добра. За свега годину дана проширили су свој репертоар наступима  различитих инструменталних и перкусионистичких ансамбала, група за народно певање, као и укључивањем Пансорија – традиционалне корејске наративне песме у којој су учествовали један наратор – сорикун, односно вокал и један бубњар – госу, на врсти удараљки под називом бук. Пансори је 2003. године уврштен у листу светске нематеријалне културне баштине УНЕСКО-а.

Уредница Марија Вуковић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво