Музика 20. века – Џон Адамс

Овај амерички композитор се у свом опусу служи минималистичким техникама попут понављања образаца, али није доследан и искључив поклоник овог стила. У интервјуима он духовито закључује да је он „пост-стилски“ композитор, а како припада генерацији аутора после Стива Рајха и Филипа Гласа у његовој музици се може осетити тај „постмодерни“ пробој кроз примену климакса или елемената романтизма.

Као најбитнији тренутак у својој композиторској каријери, Адамс наводи сусрет са књигом Џона Кејџа, Тишина из 1973. године. Питања која је постављала Кејџова школа нудила су Адамсу нову перспективу и алтернативне погледе на серијалну технику. Од тог момента композитор је почео да експериментише са употребом електронске музике, што се рефлектовало у композицијама Капије Кине и Фригијске капије из 1977. године - које представљамо у емисији.

У оба ова дела, минималистичка репетиција игра битну улогу, а исто тако, повратак тоналности, односно модалности, издваја ова дела и од модернистичких остварења његових савременика. Хармонска прогресија у делу Капије Кине је спора, а на изглед исти обрасци који се понављају неосетно мењају свој облик. Такође у емисији ћете чути и дела Кратка вожња у брзој машини и  Шејкер лупс.

Ауторка емисије Ђурђија Вучинић

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво