Dvadeset četvrti avgust

Dvadeset četvrtog avgusta 1770, ubio se valjda i najmlađi samoubica svetske književnosti - britanski pesnik Tomas Četerton; nepuna tri meseca su ga delila od osamnaestog rođendana.

Rodio se kao posrmče; otac mu je umro petnaestak nedelja pre njegovog rođenja. Otac mu je bio svestran i eklektičan: bio je pesnik, muzičar i numizmatičar. Mali Tomas se već u ranom detinjstvu počinje strastveno interesovati za književnost. Počeo je ozbiljno da piše još pre svog dvanaestog rođendana.

Četerton je živeo u rodnom Bristolu sve do poslednjeg proleća svog života. Tada prelazi u London. Ako je suditi po pismima koje je iz Londona slao majci i sestri, bio je oduševljen velikim gradom i prilikama koje mu se otvaraju. Svoje prve londonske honorare je i potrošio na poklone majci i sestri. Ipak, život u velikom gradu je skup i makar je pisao mnogo nije dovoljno zarađivao. Ispostavilo se i da su njegovi urednici bili mnogo darežljiviji u verbalnim komplimentima nego u čvrstoj valuti.

Tri dana pre svoje prerane smrti, šetao se s prijateljem po groblju. Četerton je bio toliko zadubljen u misli da je pao u otvoren grob. Prijatelj mu je pružio ruku našalivši se da mu je čast da učestvuje u uskrsnuću jednog genija. Četerton je odgovorio da se on već neko vreme bori sa grobom. Prijatelj je to shvatio kao rutinski odgovor na njegovu dosetku. Posle tri dana, međutim, mladi pesnik je izvršio samoubistvo. Kako to često biva, veličina njegovog dara prepoznata je tek posthumno.