Двадест седми август

Двадесет седмог августа 1964, у Лос Анђелесу је одржана премијера мјузикла „Мери Попинс" који је режирао Роберт Стивенсон, а продуцирао Волт Дизни. Насловну улогу одиграла је Џули Ендрјус. Филм је био финансијски најуспешније остварење те године, као и најуспешнији филм који је Дизнијева компанија дотад направила. Имао је тринаест номинација за Оскара - што је рекорд који ниједан каснији филм продуциран од Дизнијеве компаније није успео да обори - освојивши напослетку пет златних кипића. То је такође био највећи успех код Америчке филмске академије до ког је Дизни доспео за живота, јер је „Мери Попинс" једини његов филм који је завредeо номинацију у категорији најбољег филма.

У лику саме Мери Попинс, сценаристи су се доста удаљили од истоимене јунакиње из књига Памеле Линдон Траверс. Такође, Џули Ендрјус је, како се показало, била савршен кастинг за улогу харизматичне дадиље. Око врхунског квалитета филма врло се брзо створио консензус критике. Већ у првим месецима приказивања, филм је само у САД и Канади зарадио тридесет и један милион долара. Девет година касније, кад је поводом педесете годишњице оснивања Дизнијеве компаније поново пуштен у дистрибуцију, зарадио је додатних девет милиона.

Више од пола века касније, снимљен је наставак под насловом „Повратак Мери Попинс" где насловну јунакињу уместо Џули Ендрјус утеловљује Емили Блант. Филм је режирао Роб Маршал. Мада је у поређењима с првим делом већим делом извлачио дебљи крај, критичари су га углавном хвалили, а имао је и четири номинације за Оскара и добру зараду.