Двадесет пети август

Двадесет петог августа 1875, капетан Метју Веб је препливао канал Ламанш, од Довера до Калеа. За тај подвиг требала су му непуна двадесет и два сата - тачније, двадесет и један сат и четрдесет минута. Највећи проблем су му правили уједи медуза и јаке струје. Управо због струја, није пливао право него цик-цак. Накнадном анализом испоставило се да је његова рута била дуга скоро шездесет и шест километара.

Метју Веб је први човјек коме је успело да преплива Ламанш. Имао је двадесет и седам година. Претходних петнаест година је био морнар, преваливши пут од дванаестогодишњег „малог од палубе" до капетана брода.

Након овог подухвата, Веб постаје професионални пливач и велика медијска звезда. Објавио је књигу „Уметност пливања". Пет година након што је препливао Ламанш се оженио. Убрзо је добио двоје деце: сина и ћерку.

И мада је већ ушао у историју, адреналинска криза је била јача. Одлучио је да покуша да направи још нешто што није направио нико пре њега - да преплива цео кањон Нијагаре и све оне силне вирове испод легендарног водопада. Сви су му говорили да је то равно самоубиству, али Веб није марио. Дана 24. јуна 1883. године кренуо је да плива кроз кањон, али није стигао до циља. Утопио се у једном вртлогу. Сахрањен је на гробљу крај Нијагариних водопада.

По легенди, физички изглед и имиџ легендарног инспектора Клузоа кога је у филмовима Блејка Едвардса глумио Питер Селерс базиран је на портрету капетана Метјуа Веба.