Двадесет четврти август

Двадесет четвртог августа 1770, убио се ваљда и најмлађи самоубица светске књижевности - британски песник Томас Четертон; непуна три месеца су га делила од осамнаестог рођендана.

Родио се као посрмче; отац му је умро петнаестак недеља пре његовог рођења. Отац му је био свестран и еклектичан: био је песник, музичар и нумизматичар. Мали Томас се већ у раном детињству почиње страствено интересовати за књижевност. Почео је озбиљно да пише још пре свог дванаестог рођендана.

Четертон је живео у родном Бристолу све до последњег пролећа свог живота. Тада прелази у Лондон. Ако је судити по писмима које је из Лондона слао мајци и сестри, био је одушевљен великим градом и приликама које му се отварају. Своје прве лондонске хонораре је и потрошио на поклоне мајци и сестри. Ипак, живот у великом граду је скуп и макар је писао много није довољно зарађивао. Испоставило се и да су његови уредници били много дарежљивији у вербалним комплиментима него у чврстој валути.

Три дана пре своје преране смрти, шетао се с пријатељем по гробљу. Четертон је био толико задубљен у мисли да је пао у отворен гроб. Пријатељ му је пружио руку нашаливши се да му је част да учествује у ускрснућу једног генија. Четертон је одговорио да се он већ неко време бори са гробом. Пријатељ је то схватио као рутински одговор на његову досетку. После три дана, међутим, млади песник је извршио самоубиство. Како то често бива, величина његовог дара препозната је тек постхумно.