Тридесети јул

Тридесетог јула 1996, десио се најиздашнији трансфер у дотадашњој историји фудбала. Није то, међутим, био трансфер у неки од глобално најпознатијих клубова који би купио великог играча из неке прекоокеанске земље. Не, заправо је један релативно мали клуб - макар у европским оквирима - довео играча који је изворно свакако био „његово дете". Тог дана је, наиме, Алан Ширер потписао уговор са Њукаслом. Вредност трансфера је био тадашњих 15 милиона фунти, што би данас износило око 28 милиона. Ширера су у том тренутку желели и Реал Мадрид и Манчестер Јунајтед, али је овде, ето, један клупски Давид победио Голијате.

Ширер је и рођен у Њукаслу, 13. августа 1970; овај историјски уговор је, дакле, потписао две недеље уочи свог двадесет и шестог рођендана. Професионалну каријеру је започео у Саутемптону са осамнаест година, да би четири године касније прешао у Блекберн. Са овим својим клубом је освојио једну титулу Премијер лиге, две Златне копачке те се показао и доказао као један од најбољих европских нападача и голгетера. У стотину и тридесет осам мечева које је одиграо за Блекберн, постигао је чак стотину и дванаест голова.

Десет последњих година каријере одиграо је у Њукаслу гдје је у три стотине и три утакмице постигао стотину и четрдесет осам голова. До дана данашњег, он је играч који је у Премијер лиги постигао највише погодака.  И као репрезентативац Енглеске, у просеку је постизао погодак у свакој другој утакмици.