Двадесет трећи јул

Двадесет трећег јула 1919, једва седам и по месеци од проглашавања нове заједничке државе Срба, Хрвата и Словенаца, регент Александар Карађорђевић потписао је декрет којим се оснива Универзитет у Љубљани. Била је то прва високошколска установа на свету у којој ће се предавања одржавати и испити полагати на словеначком језику.

Први факултети новог универзитета били су Правни, Медицински, Филозофски, Машински и Теолошки. Првих осамнаест професора Универзитета постављено је 31. августа исте године. Први ректор Универзитета био је Јосип Племељ, у то доба цењен као један од водећих савремених светских математичара.

У првој академској години, на Универзитет у Љубљани је уписано 942 студената, од тога 914 младића и 28 девојака. Тај несразмер није био неуобичајен у ондашњој Европи. Оно што, међутим, јесте необично је чињеница да је прва особа која је на Универзитету у Љубљани стекла докторат била жена. Била је то Ана Мајер.

Стотину година касније, кад је обележаван први век постојања Универзитета, он се састојао од 23 факултета и 3 уметничке академије. На њему је у то време студирало близу четрдесет хиљада студената. Много је тих дана било подсећања на угледне професоре и успешне студенте најстарије високошколске установе у Републици Словенији, уз скоро програмско заборављање регента Александра Карађорђевића, Краља-ујединитеља и човека који је основао Универзитет у Љубљани.