Двадесет други јул

Двадесет другог јула 1967, у месту Флет Рок у савезној држави Северна Каролина, умро је песник Карл Сандберг. Било му је осамдесет девет година. Још за живота стекао је статус класика америчке књижевности. Три пута је добио Пулицерову награду: два пута за поезију и једанпут за биографију Абрахама Линколна. Као велики познавалац Линколновог живота, био је говорник на свечаној заједничкој седници америчког Конгреса и Сената поводом стотину и педесете годишњице рођења легендарног председника. Ипак, изнад свега, Сандберг остаје запамћен као песник града Чикага. Најчувенија његова песма о овом граду овако почиње:

Месар за свет,
Израђивач оруђа, силос,
Коцкар који поседује железнице,
Национални Трговац Робом,
Олуја, чврст, бучан,
Град огромних рамена,
Кажу да си порочан и верујем им,
јер видим напудерисан жене под светлошћу лампи
како заводе младиће с лепим манирима. 

Стих „City of the Big Shoulders" - у преводу Роберта Тилија „град огромних рамена" - готово да је постао званични надимак Чикага и ту фразу знају стотине хиљаде, можда и милиони, оних који за самог Сандберга никада нису чули. 

У тренутку своје смрти, Сандберг је био један од неколико најпознатијих савремених америчких песника. У чувеној изјави саучешћа, тадашњи председник Линдон Џонсон је рекао да Сандберг није био тек „глас Америке", него да је био „Америка сама". 

Надживела га је супруга с којом је био у браку скоро пуних шездесет година. Имали су три ћерке: Маргарет, Хелгу и Џенет.