Čitaj mi!

Pola veka od prve transplantacije ćelija hematopoeze na VMA

Međunarodni simpozijum o transplantaciji matičnih ćelija hematopoeze u organizaciji Klinike za hematologiju Vojnomedicinske akademije održan je u Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu.

Načelnik Sektora za lečenje VMA pukovnik dr Miroslav Broćić u pozdravnoj reči istakao je da savremena medicina ide divovskim koracima napred i da je jedan od lidera, ako ne i nosilac tog ubrzanog razvoja svakako hematologija, koja zajedno sa bazičnim medicinskim naukama stvara preduslove za pružanje najbolje zdravstvene zaštite.

Rekao je i da okupljanja ove vrste znatno doprinose i unapređuju rad hematološke medicine uz usklađivanje svih neophodnih okolnosti i preduslova kako bi rad instituta i klinika bio na vrhunskom nivou.

Načelnica Klinike za hematologiju VMA prof. dr Dragana Stamatović u uvodnoj reči osvrnula se na istorijat transplantacije matičnih ćelija hematopoeze u VMA i napomenula da je bogata istorija velika obaveza za sve savremenike moderne medicine. Kako je rekla, usvajanje metoda u transplantacionoj hematologiji i njihovo uvođenje u redovnu kliničku praksu uz praćenje savremenih trendova i odličnu saradnju sa centrima iz regiona i zemlje donose sigurnost na dobrobit svih pacijenata VMA.

Sa akcentom na kliničkim iskustvima i prikazima slučajeva predavanja su objedinjena pod temom „Alogena transplantacija matičnih ćelija u lečenju malignih hemopatija: izazovi u kliničkoj praksi". Uz predavače iz aktuelnih transplantacionih centara u Srbiji - VMA, Kliničkog centra Srbije, Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić" i Kliničkog centra Vojvodine učestvovao je i predstavnik Nacionalnog registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija hematopoeze iz Instituta za transfuziju krvi Srbije.

Tradiocionalno o svojim iskustvima govorili su eminentni stručnjaci koji se radom u ovoj grani medicine nalaze među prvih deset u svetu - prof. dr Mohamad Mohti iz Francuske i prof. dr Andrea Bačigalupo iz Italije.

Prva transplantacija matičnih ćelija hematopoeze u VMA urađena je pre 50 godina. Od tada se ovi oblici lečenja uspešno primenjuju kod brojnih hematoloških i nehematoloških, malignih i benignih, urođenih i stečenih bolesti, a do sada je u Klinici za hematologiju VMA urađeno oko 1.500 svih oblika transplantacije matičnih ćelija hematopoeze.

Simpozijum o transplantaciji matičnih ćelija hematopoeze tradicionalno se održava u VMA od 2001. godine.