Читај ми!

Rak debelog creva – mladi sve češće oboljevaju, redovne kontrole od presudne važnosti

Istraživanja u Sjedinjenim Američkim dražavama pokazala su da je stopa obolevanja od karcinoma debelog creva poslednjih godina u opadanju kod starije populacije. Alarmantnan je, međutim, podatak da brojke mlađih obolelih osoba beleže rast. Kakva je situacija u Srbiji?

Nažalost, istina je da sve mlađi ljudi oboljevaju od raka debelog creva i to je svetski trend. Pacijenata mlađih od 40 godina je sada tri puta više nego pre 20 godina. Zbog toga je suštinski važno da se pacijenti na vreme jave, jer operacija u ranim stadijumima bolesti može dovesti do izlečenja“, navodi Davorin Radosavljević, direktor medikalne onkologije na Institutu za onkologiju i radiologiju.

Najveći problem je, prema njegovim rečima, što se pacijenti kasno javljaju, krvarenja tumače kao hemoroidna. Više od polovina tumora se nalaze na takvim mestima da se prostim pregledom mogu otkriti.

Genetika igra određenu ulogu, ali ona utiče u oko 10 odsto slučajeva. Mnogo su zastupljenije forme raka zbog ostalih faktora rizika - način ishrane (mesne prerađevine), kretanje, rekreacija, poslovi u kojima se mnogo sedi, pušenje...

„Jednostavno način života se danas promenio i svi ti faktori rizika doprinose u nekoj meri. Zbog toga mi naglašavamo da su za rizične grupe redovni pregledi presudni, a za opštu populaciju od 50 takođe bi trebalo ići na kontrole“, ističe Radosavljević.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво