Читај ми!

Златиборски "Health Up", највећа регионална конференција о здрављу и здравом животу

На Златибору се одржава дводневни скуп "Health Up", највећа регионална конференција о здрављу и здравом животу. Циљ конференције је размена искустава и достигнућа у превентиви, инвестицијама у здравству и лечењу најчешћих болести код нас.

Здравље нема алтернативу мото је златиборске конференције која се посебно бави превенцијом. Највише оболелих код нас последњих година је од кардиоваскуларних и малигних болести, а подаци су забрињавајући.

„Према подацима Регистра за рак на територији Републике Србије 20.000 људи годишње изгуби живот од малигних болести. Из тог разлога је превентива у смислу раног откривања рака неопходна и управо на такве активости апелујемо“, истакла је проф. др Верица Јовановић, в. д. директора Института за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“.

Улагања у здравство су усмерена на тазличите области.

 „Највећа улагања, ако не рачунамо плате здравствених радника, јесу у лекове. За лекове се тренутно издваја, ове године 105 милијарди динара што је чак пет пута више него пре пет година. Улаже се у лекове за ретке болести“, навела је проф. др Сања Радојевић Шкодрић, директорка РФЗО-а.

Улагања у превенцију и здравство уопште,показују и искуства других су улагања у будућност.

„Сваки долар који се уложи у здраву исхрану, у фитичку активност, у контролу дувана, у рано откривање и лечење кардиоваскуларних болести, за 10 година може да се се врати не само економски, већ и у боље здравље становништва“, каже Фабио Скано, директор Канцеларије СЗО у Србији.

Као део превенције важна је и храна.

„Оно што се произведе у нашој земљи и продаје овде на тржишту овде се такодје контролише на неколико нивоа. Значи контролише се на месту производње, контролише се у преради и на крају на полици трговинског ланца. Тако да апсолутно наши људи немају разлог за бригу што се тиче хране која је произведена у Србији. Легистратива је таква да прати ЕУ“, објашњава Јелена Танасковић, министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде.

На конференцији учествује више од 300 гостију и четрдесетак стручњака из разних области.

среда, 29. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије