Читај ми!

Šest saveta kako da prebrodite prelazak na letnje računanje vremena

Pomeranje kazaljki na satu možda deluje kao mala promena, ali kod nekih ljudi može da dovede do značajnih posledica i pojača već postojeće zdravstvene probleme. Kako da najlakše prebrodite prelazak na letnje računanje vremena?

Dve promene godišnje. Jednom sat unapred, jednom unazad. I dok se na mnogim uređajima ta promena automatski dešava, telo ne može da se prilagodi tako lako kao mobilni telefon.

U stvari, mi ovom veštačkom promenom vremena utičemo na biološki telesni sat, pa onda naš organizam mora da se prilagođava. Profesor dr Dragan Hrnčić, u jutarnjem programu RTS-a, pričao je o remećenju bioritma i važnosti sna.

To prilagođavanje uobičajeno traje oko nedelju dana, a evo i pet saveta koji će pomoći da vremenska tranzicija prođe što lakše.

Naviknite organizam na ustaljeno vreme leganja i buđenja

Rutina je važna za organizam, posebno za održanje bioritma. Zato period pre i posle promene računanja vremena gledajte da ležete u ustaljeno vreme i da spavate barem 7 sati.

Što se doslednije budete držali rutine leganja i buđenja u određeno vreme i ustaljenog perioda spavanja, to će se telo brže prilagoditi.

Usporite telo pre spavanja i nemojte piti kafu

Važno je da se telo pripremi za kvalitetan i dug san. Zbog toga izbegavajte energetska ili pića sa kofeinom. Ukoliko vežbate, završite sa time 4 do 6 sati pre leganja.

Sklonite telefon sat vremena pre leganja

Svetlost visokog intenziteta iz elektronskih uređaja usporava lučenje melatonina, hormona koji uzrokuje pospanost. Svetlost stimuliše mozak i otežava spavanje.

Ustalite večere i smanjite šećer

U danima pre i posle promene trudite se da večerate u isto vreme. Naš ciklus spavanja i vremenski obrasci obroka su međusobno povezani. Nikako nemojte da se prejedate i pokušajte da unosite manje ugljenih hidrata.

Šetajte i budite što više na dnevnoj svetlosti

Izlaženje spolja i izlaganje tela jutarnjoj sunčevoj svetlosti može da pomogne organizmu da prilagodi unutrašnji sat. Pronađite vremena da ujutru i rano popodne izađete napolje i prošetate, što će takođe pomoći i sa popravljenjem raspoloženja.

Popodnevne dremke

Ako ste iz nekog razloga ipak nakupili dosta sati sna manjka, zdravije je za vaše telo da odremate preko dana. Međutim, nikako ne preterujte sa time. Neka to bude kratka dremka ne duža od 20 minuta, taman da se malo „resetujete“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво