Antibebi pilule - sa ili bez recepta?

Najveći broj neželjenih trudnoća rezultat je neredovnog uzimanja antibebi pilula i neprimenjivanja lekarskih saveta. Stručnjaci se spore šta je optimalno rešenje - dugoročne kontraceptivne metode ili uklanjanje prepreke, to jest obaveznog lekarskog recepta za antibebi pilule.

Učiniti pilule za kontracepciju dostupnim bez recepta neće smanjiti broj neželjenih trudnoća, smatra jedna struja britanskih lekara.

U analizi objavljenoj na vebsajtu Britanskog medicinskog časopisa, autorka Sara Džarvis, profesorka na Kraljevskom medicinskom koledžu, tvrdi da je za najveći broj neželjenih trudnoća u Velikoj Britaniji, posebno među tinejdžerkama, glavni krivac neredovno uzimanje antibebi pilula i izbegavanje praćenja uputstava lekara.

Rezultati istraživanja ginekologa,seksologa i psihologa pokazali su da više od polovine žena, koje koriste pilule kao jedino sredstvo za sprečavanje trudnoće, bar jednom ili dva puta u toku svakog ciklusa „promaše" dan za uzimanje pilula dok blizu četvrtine jednostavno zaboravi da ih uzme tri, pa i više puta.

Ove žene, tvrde lekari, tri puta češće su izložene riziku da neželjeno zatrudne od žena koje pilule uzimaju redovno - prenosi časopis Woman's Health.

Profesorka Džarvis je ukazala da je dostupnost antibebi pilulama bez recepta do sada malo uticala da se smanji broj neželjenih trudnoća među adolescentkinjama.

Optimalno rešenje nalazi se u dugoročnoj kontracepciji koju pružaju spirala, ali i druga sredstva koja se implantiraju pod kožu ili se daju u vidu injekcija, uverena je profesorka Džarvis.

Prema njenim rečima, ova sredstva deluju između tri meseca i tri godine i pogodna su zato što njihova upotreba ne zavisi od toga hoće li ih korisnica redovno uzimati.

Upravo to ih čini mnogo pouzdanijim od kontracepcijskih sredstava za oralnu upotrebu, podsetila je profesorka Džarvis.

„Povećanje korišćenja pouzdanih sredstava koja ne zavise od toga hoće li se korisnica setiti da ih uzme, više nego oslanjanje na potencijalno nepouzdana sredstva do kojih se lako i brzo dolazi, jedini je ključ za potpuno uspešnu kontracepciju", smatra profesorka Džarvis.

Međutim, doktor Danijel Grosman iz organizacije za reproduktivno zdravlje "Ibis Reproductive Health" procenjuje da je obaveza da se poseduje lekarski recept za mnoge žene prepreka da se domognu najjednostavnije i najjeftinije kontracepcije koja, pri tom, ne iziskuje odlaske kod ginekologa. 

„Ako vlade zemalja u razvoju zaista žele da se u njihovim zemljama smanji broj neželjenih trudnoća i smrtnost majki i novorođenčadi, olakšana i pojednostavljena dostupnost jeftinim oralnim kontraceptivnim sredstvima je od vitalnog značaja", zaključio je doktor Grosman.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">