Beba koja je došla na svet zahvaljujući timu srpskih lekara

Multidisciplinarni tim Kliničkog centra Srbije koji je prvi put u svetu uspešno doveo do porođaja 24-godišnju bolesnicu sa veoma teškom plućnom hipertenzijom i stentom u glavnom stablu leve koronarne arterije i dalje sređuje utiske posle velikog poduhvata.

Multidisciplinarni tim koji je po prvi put u svetu doveo do uspešnog završetka trudnoće kod ovako kompleksne bolesnice sa veoma teškom plućnom hipertenzijom i stentom u glavnom stablu leve koronarne arterije su činili: ginekolozi-akušeri prof. dr Snežana Plešinac i dr Ivan Pavlović, anesteziolozi dr Snežana Mitrović i dr Mirjana Kačar, neonatolog dr Višnja Stamatović i kardiolozi dr Gorica Radovanović i prof. dr Arsen Ristić sa kojim je razgovarala Ana Stamenković.

„Ovo je veliki uspeh lekarskih timova Kliničkog centra Srbije i uopšte grupe entuzijasta koja već duži niz godina pokušava da lečenje plućne hipertenzije u Srbiji podigne na viši nivo. Upravo je ovo rezultat koji pokazuje da smo uspeli da bolest koja je inače imala prosečno preživljavanje 3,3 godine dovedemo, dolaskom jednog po jednog leka i sve ozbiljnije terapije koja je stizala u Srbiji, do takvog stanja da naši pacijenti budu dovoljno dobro, čak toliko dobro da može da se razmišlja o trudnoći“, naglašava profesor Ristić.

Trudnoća je, dodaje profesor, zbog srčanog popuštanja koje se kod ovih bolesnika događa u svakoj vrsti velikog opterećenja, a trudnoća je sama po sebi fiziološko opterećenje, apsolutno zabranjena po svim međunarodnim vodičima. Pre nego što je uspostavljena nova terapija i do 56 procenata bolesnica nije moglo da preživi trudnoću. Kako su lekovi usavršavani, taj rizik je padao, ali je prosečna smrtnost, u globalnim registrima, još uvek negde oko 35 odsto.

„Naša pacijentkinja je imala puno sreće. Imala je sreće da bude na optimalnoj terapiji da bude dovoljno dobro da ovako jednu ličnu odluku, koju smo mi, naravno, poštovali. U trenutku kada je ona tu odluku donela, mi smo formirali vrlo ozbiljan tim u kome je profesorka Plešinac sa Klinike za ginekologiju vodila trudnoću sa timom iz Klinike za kardiologiju“, ističe profesor Arsen Ristić.

Pacijentkinja je pre tri nedelje primljena na Kliniku za ginekologiju i akušerstvo KCS i ceo tim se ozbiljno pripremao za porođaj. Carski rez je obavljen na Klinici za kardiologiju za slučaj da dođe do pogoršanja stanja pacijenta, koje se često viđa kod ovih trudnica, kako bi po potrebi mogla da bude ugrađena srčana pumpa. 

„Jutros sam obišao našu bolesnicu. Ona je odlično i beba lepo napreduje“, kaže profesor Ristić.

Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog crntra Srbije, dr Aleksandar Stefanović smatra da je ovo izuzetan podvig naših stručnjaka i primer uspešnosti multidisciplinarnog pristupa pacijentima.

„Trudnoća je protekla dobro, ali naravno, odlučili smo se da je završimo pre vremena zbog daljih rizika i po majku i po bebu. Urađen je carski rez u 32. nedelji trudnoće. Prethodno smo dali kortikosteroidnu terapiju da bi bebi sarzrela pluća, što je rutinska procedura kod ovakvih postupaka. U svakom slučaju ovo je jedan prvorazredni uspeh i dokaz naše odlične organizovanosti“, kaže na kraju razgovora dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво