Уз српске лекаре прва у свету постала мајка упркос плућној хипертензији и стенту

У Клиничком центру Србије први пут у свету успешно је завршена трудноћа код 24-годишње болеснице са веома тешком плућном хипертензијом и стентом у главном стаблу леве коронарне артерије.

Болесница се у последњих пет година лечи на Клиници за кардиологију Клиничког центра Србије (проф. др Арсен Ристић и др Горица Радовановић), а пре четири године је због притиска који је веома проширена плућна артерија вршила на најважнији сегмент срчане циркулације успешно уграђен стент у главно стабло леве коронарне артерије (проф. др Владан Вукчевић), што јој је уз савремену комбиновану терапију за плућну хипертензију, која је последњих година доступна у Србији, значајно поправило тегобе и продужило живот.

У плућној артеријској хипертензији трудноћа је апсолутно контраиндикована због ризика да мајка не преживи трудноћу који је веома висок (20-40 одсто). Упркос детаљним и више пута јасно презентованим информацијама о високом ризику, болесница и њена породица су се одлучили да се не прекине трудноћа.

Уз интензивно праћење гинеколошко-акушерског (проф. др Снежана Плешинац) и кардиолошког тима, без компликација је стигла до 32. недеље трудноће.

На дан порођаја притисак у плућној циркулацији је био 165 mm Hg, али без знакова срчане слабости. Да би безбедност ове тешке болеснице била максимална, а да би се омогућило интензивно кардиолошко лечење и евентуално постављање уређаја за механичку потпору срчане циркулације (ЕЦМО) у случају развоја тешке десностране срчане слабости (главни ризик у тешкој плућној хипертензији) порођај царским резом је урађен у операционом блоку Клинике за кардиохирургију.

Рођена је здрава девојчица о којој је даљу бригу преузела екипа Института за неонатологију у Београду (др Вишња Стаматовић).

Мултидисциплинарни тим који је по први пут у свету довео до успешног завршетка трудноће код овако комплексне болеснице су чинили: гинеколози-акушери проф. др Снежана Плешинац и др Иван Павловић, анестезиолози др Снежана Митровић и др Мирјана Качар, неонатолог др Вишња Стаматовић и кардиолози др Горица Радовановић и проф. др Арсен Ристић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво