Opasnosti totalne anestezije

Mučnina, zbunjenost, slabost i pospanost uobičajene su prateće pojave posle buđenja iz totalne anestezije. Međutim, komplikacije poput privremene mentalne konfuzije, infekcije pluća, moždanog ili srčanog udara, takođe se mogu javiti tokom ili nakon veštački izazvanog sna. U malom broju slučajeva dolazi i do smrti.

Uprkos stalnim upozorenjima stručnjaka da opšta anestezija, zbog ozbiljnih komplikacija koje su moguće, nije nešto čemu se možemo podvrgavati po sopstvenom nahođenju, mnogi smatraju da plastične i druge kozmetičke intervencije tokom kojih je neophodno uspavljivanje, uopšte nisu opasne. 

Opšta ili totalna anestezija je stanje u koje se pacijent dovede lekovima kako bi se uspavao tokom lekarske intervencije.

Budući da neke intervencije nisu prijatne, a veliki broj je i prilično bolan, glavni cilj anestezije je dovođenje obolelog u stanje u kojem neće osećati bol niti se sećati događaja iz operacione sale.

Često se ostvaruje direktnim intravenoznim ubrizgavanjem jakih anestetika ili udisanjem gasova.

San u koji osoba pada tokom totalne anestezije umnogome se razlikuje od redovnog, jer mozak pod dejstvom supstanci koje odredi i da anesteziolog ne formira sećanja i ne reaguje na signale bola.

Drugi oblici anestezije podrazumevaju blago sedativno dejstvo ili injekcije koje će izazvati utrnulost pojedinih regija tkiva.

Totalnoj anesteziji pribegava se u slučaju dugotrajnih ili neugodnih intervencija, kao i procedura koje remete proces disanja, poput operacija na grudnom košu ili gornjem delu abdomena.

Prema rečima stručnjaka klinike Mejo u SAD, zdrave osobe u najvećem broju slučajeva dobro podnose totalnu anesteziju, međutim, postoje faktori koji povećavaju mogućnost pojave komplikacija.

Povećan rizik beleži se kod osoba sa oboljenjima srca, pluća ili bubrega, nakon uzimanja aspirina i drugih lekova koji mogu povećati krvarenje.

Konzumiranje alkohola uoči totalne anestezije može uzrokovati oštećenje jetre, dok pušenje povećava rizik od problema sa disanjem.

Komplikacije tokom i posle totalne anestezije moguće su i kod osoba koje su alergične na neke namirnice ili lekove, kao i porodična istorija preosetljivosti na anesteziju.

Privremena mentalna konfuzija, infekcija pluća, moždani ili srčani udar, smrt na listi su mogućih komplikacija koje su veoma retke, a prema statističkim podacima jedna do dve osobe od 1.000 pacijenata podvrgnutih totalnoj anesteziji mogu se nakratko probuditi tokom perioda kada bi trebalo da budu uspavane.

U najvećem broju tih slučajeva pacijenti ne osećaju bol, već su samo svesni gde se nalaze i šta se oko njih dešava. Ipak zabeleženi su slučajevi bolesnika koji su osećali nesnosne bolove nakon čega su se javili i dugoročni psihološki problemi.

Kako se tokom anestezije blokira prirodna težnja za zadržavanjem hrane u stomaku, kao i sadržaja creva, neophodna je detaljna predoperativna priprema.

Posle buđenja iz opšte anestezije, pacijent je neretko zbunjen, umoran i ima osećaj slabosti, a dešava se i da mu je muka, da povraća, ima suva usta, groznicu, bolove u grlu i da je pospan.

Za zdravlje pacijenata je najvažnije to što tokom operacije anesteziolog konstantno prati stanje i reaguje u slučaju promene situacije.

broj komentara 7 pošalji komentar
(četvrtak, 06. avg 2020, 01:00) - anonymous [neregistrovani]

Opšta anestezija

Zanima me da li neko zna kako opšta anestezija utiče na pacijenta koji je uživalac kokaina i da li se takva osoba uopšte smije uvoditi u opštu anesteziju?

(ponedeljak, 09. mar 2020, 14:55) - anonymous [neregistrovani]

Re

Totalna anestezija za embriotransfer?Vi i ne znate šta je to očigledno.

(ponedeljak, 22. apr 2019, 09:51) - Vuksi [neregistrovani]

Anestezija

Ja sam igrom nesrecnog slucaja za godinu dana bila 4 puta u totalnoj anesteziji,u pitanju su ektopicne trudnoce i godinu dana posle poslednje operacije dva puta u lokalnoj i treci put u opstoj anesteziji i mogu vam reci da mi je ostavilo itekako posledice....Na srce...Imam tahikardiju od poslednje operacije,tj carskog reza....Tako da to nije nimalo naivno...

(četvrtak, 06. mar 2014, 17:20) - tijana [neregistrovani]

totalna anestezija

Trebala bih osmi put da idem u anesteziju. Da li zbog tolikog broja mogu nastati komplikacije? hvala!

1 Hiruska operacija ciste
2 laporaskopija endometrioze
3 hsg
4 hsg
5 sirenje urinarnog kanala
6 embrio transfer
7 carski rez
I 8 bi na zalost trebalo da bude podizanje bubrega

(utorak, 14. feb 2012, 22:34) - Jovan [neregistrovani]

Operisan

Ja sad imam 18 godina,i kao mali sam operisan sa 6 meseci prvi, i godinu i nesto drugi put,i to oba puta pod totalnom anesteziom.Problem je u tome sto su meni pluca ostecena i nikada se nisu razvijala,tako da imam jako slab kapacitet pluca,cak sam i kao mali imao gusenja i veliki rizik da dobijem astmu,pa su me roditelji vodili i na planine i na more da bih se oporavio,pa me zanima da li neko zna neki nacin kako mogu popraviti kapacitet svojih pluca?
Evo i moj mejl pa se javite ako znate:
jovantanasic1@hotmail.com

(četvrtak, 12. nov 2009, 14:26) - anonymous [neregistrovani]

anes

i ja sutra idem pod totalnu i bojim se

(subota, 31. okt 2009, 23:19) - anonymous [neregistrovani]

anestezija


Bila sam operisana dva puta pod totalnom anestezijom. Oba puta sam se osecala tako posle budjenja, kao sto je gore napisano.

Samo sam primetila da su oba puta anesteziolozi bili prijatni i dobri ljudi, jednom doktor, a jednom doktorka. Pricali su toplo i prisno, zainteresovano, a tek sam posle shvatila da su me testirali. Doktor je bio izuzetno pazljiv, cak je mislim, uocio da se malo bojim, stavio mi je ruku na obraz i rekao: bicete vi zdrava zena. I evo 20 godina kasnije, ja sam jos uvek zdrava.

Hvala tim divnim ljudima, doktorima i sestrama.