Opasnosti totalne anestezije

Mučnina, zbunjenost, slabost i pospanost uobičajene su prateće pojave posle buđenja iz totalne anestezije. Međutim, komplikacije poput privremene mentalne konfuzije, infekcije pluća, moždanog ili srčanog udara, takođe se mogu javiti tokom ili nakon veštački izazvanog sna. U malom broju slučajeva dolazi i do smrti.

Uprkos stalnim upozorenjima stručnjaka da opšta anestezija, zbog ozbiljnih komplikacija koje su moguće, nije nešto čemu se možemo podvrgavati po sopstvenom nahođenju, mnogi smatraju da plastične i druge kozmetičke intervencije tokom kojih je neophodno uspavljivanje, uopšte nisu opasne. 

Opšta ili totalna anestezija je stanje u koje se pacijent dovede lekovima kako bi se uspavao tokom lekarske intervencije.

Budući da neke intervencije nisu prijatne, a veliki broj je i prilično bolan, glavni cilj anestezije je dovođenje obolelog u stanje u kojem neće osećati bol niti se sećati događaja iz operacione sale.

Često se ostvaruje direktnim intravenoznim ubrizgavanjem jakih anestetika ili udisanjem gasova.

San u koji osoba pada tokom totalne anestezije umnogome se razlikuje od redovnog, jer mozak pod dejstvom supstanci koje odredi i da anesteziolog ne formira sećanja i ne reaguje na signale bola.

Drugi oblici anestezije podrazumevaju blago sedativno dejstvo ili injekcije koje će izazvati utrnulost pojedinih regija tkiva.

Totalnoj anesteziji pribegava se u slučaju dugotrajnih ili neugodnih intervencija, kao i procedura koje remete proces disanja, poput operacija na grudnom košu ili gornjem delu abdomena.

Prema rečima stručnjaka klinike Mejo u SAD, zdrave osobe u najvećem broju slučajeva dobro podnose totalnu anesteziju, međutim, postoje faktori koji povećavaju mogućnost pojave komplikacija.

Povećan rizik beleži se kod osoba sa oboljenjima srca, pluća ili bubrega, nakon uzimanja aspirina i drugih lekova koji mogu povećati krvarenje.

Konzumiranje alkohola uoči totalne anestezije može uzrokovati oštećenje jetre, dok pušenje povećava rizik od problema sa disanjem.

Komplikacije tokom i posle totalne anestezije moguće su i kod osoba koje su alergične na neke namirnice ili lekove, kao i porodična istorija preosetljivosti na anesteziju.

Privremena mentalna konfuzija, infekcija pluća, moždani ili srčani udar, smrt na listi su mogućih komplikacija koje su veoma retke, a prema statističkim podacima jedna do dve osobe od 1.000 pacijenata podvrgnutih totalnoj anesteziji mogu se nakratko probuditi tokom perioda kada bi trebalo da budu uspavane.

U najvećem broju tih slučajeva pacijenti ne osećaju bol, već su samo svesni gde se nalaze i šta se oko njih dešava. Ipak zabeleženi su slučajevi bolesnika koji su osećali nesnosne bolove nakon čega su se javili i dugoročni psihološki problemi.

Kako se tokom anestezije blokira prirodna težnja za zadržavanjem hrane u stomaku, kao i sadržaja creva, neophodna je detaljna predoperativna priprema.

Posle buđenja iz opšte anestezije, pacijent je neretko zbunjen, umoran i ima osećaj slabosti, a dešava se i da mu je muka, da povraća, ima suva usta, groznicu, bolove u grlu i da je pospan.

Za zdravlje pacijenata je najvažnije to što tokom operacije anesteziolog konstantno prati stanje i reaguje u slučaju promene situacije.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво