Читај ми!

Uragan iz Srbije je oduvao Evropu – drugo polufinale Evrosonga ostaće dugo u pamćenju

Euforija koja je nastala sinoć na društvenim mrežama nakon prolaska grupe Hurricane u finale Pesme Evrovizije pokazuje dve stvari – koliko smo se uželeli najvećeg muzičkog spektakla u Evropi i, što je važnije, koliko nam je bio potreban nastup poput onog koji su nam sinoć Sanja, Ksenija i Ivana prikazale.

Bez obzira na to što je Evrosong počeo još u utorak, pravo uzbuđenje gledalaca i obožavalaca u Srbiji počelo je da raste tek juče, a kulminiralo je izvanrednim nastupom grupe Hurricane kojim je obezbeđeno učešće u finalu takmičenja.

Pesma Evrovizije bila je tema broj jedan na društvenim mrežama, od kojih se najviše izdvaja Tviter, gde su na zvaničnom nalogu takmičenja naše predstavnice dobile i najveći broj „lajkova“.

Nakon proglašenja finalista, grupi Hurricane stizale su čestitke sa svih strana, ali čini se da je najznačajnija poruka koju im je preko Tvitera poslao britanski glumac Džon Čalis, poznatiji kao Bojsi iz serije Mućke

„Čestitke Srbiji na prolasku u veliko finale. Briljantno!“, stoji u Bojsijevoj objavi.

Mnoge domaće javne ličnosti podržale su Ivanu, Kseniju i Sanju na društvenim mrežama, ali i pozvale dijasporu da glasa za njih, pošto gledaoci u Srbiji ne mogu da glasaju za svoje predstavnike.

Noćas je objavljen i redosled nastupanja u velikom finalu. Važno je da zapamtite broj 8, pošto je to novi srećni broj grupe Hurricane pod kojim će nastupiti u završnici takmičenja.

Ko se nije dobro pokazao

Kada se sve sabere i oduzme, čini se da je drugo polufinale bilo lakše od prvog dela takmičenja, pošto je bilo više izvođača za koje se sa sigurnošću moglo reći da nisu za finale.

Među njima se naročito izdvajaju predstavnici Poljske, Češke i Gruzije.

Rafala iz Poljske je toliko poneo osećaj na sceni da je odlučio da ne peva, već je pozivao gledaoce u dvorani, ali i one kraj malih ekrana da ga podrže. Tu činjenicu nije uspela da sakrije ni ogromna količina vatrometa, koja za ovakvu pesmu zaista nije bila potrebna.

Kada govorimo o češkom predstavniku Beniju Kristu, njegova pesma je zaista kao stvorena za radio, ali ipak se čini da je mogao malo više da poradi na nastupu, naročito na svom vokalu. U pojedinim trenucima činilo se kao da odustaje od pevanja ili da se sprema za narednu strofu, prepuštajući pratećim vokalima da otpevaju šta treba.

Tornike Kipijani iz Gruzije nastupio je posle grupe Hurricane i značajno spustio loptu u odnosu na naše predstavnice. Spor nastup i pesma bez gotovo ikakve kulminacije doveli su do toga da ovu pesmu doživimo kao pauzu za sređivanje utisaka nakon srpskog nastupa, pa ga mnogi verovatno nisu ni čuli, a oni koji jesu, brzo su ga zaboravili.

Ko se izdvojio po dobrom

Međutim, bilo je i dobrih pesama. Svojim sjajnim i neobičnim vokalima i nastupima izdvojili su se predstavnici Švajcarske i Portugalije.

Pesmu švajcarskog predstavnika, koji nastupa pod pseudonimom Gjon's Tears, pratio je zanimljiv i tajnovit nastup, a zahtevna koreografija nije omela glasovne mogućnosti izvođača.

Portugalija je prvi put poslala pesmu koja je u potpunosti izvedena na engleskom jeziku i time prekinula tradiciju dugu 56 godina slanja pesama na portugalskom jeziku.

Grupa Black Mamba se odlučila na riskantan retro nastup, bez bilo kakvog preterivanja i očigledno uspela da pridobije glasove gledalaca i žirija – koliko, videćemo u subotu.

Šta kaže statistika 

Kada je reč o statistici, Danska je jedina nordijska zemlja koja je ostala bez plasmana u finale, pošto su Island i Finska obezbedili finale u sinoćnom delu takmičenja, a Švedska i Norveška tokom prvog polufinala.

S druge strane, Srbija je jedina zemlja bivše Jugoslavije koja će se takmičiti u finalu, zato što predstavnici Severne Makedonije, Slovenije i Hrvatske nisu uspeli da dobiju dovoljan broj poena za prolazak u finale.

Finale u subotu otvoriće predstavnica Kipra Elena Cagrinu, a poslednji će nastupiti predstavnici San Marina Senit i reper Flo Rida, koji su nastupili na startu sinoćnog spektakla.

Grupa Hurricane nastupa pod rednim brojem 8, a direktan prenos pratite u subotu u 21 čas na RTS 1, RTS Svet, Prvom programu Radio Beograda i preko multimedijalne platforme RTS Planeta.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво