Читај ми!

Svi lažemo, ali nije svaka laž za osudu

Laganje je univerzalno ljudsko iskustvo i svi lažemo, smatra psihijatar i psihoterapeut dr Snežana Kecojević Miljević. Ipak, svako laganje je potrebno smestiti u kontekst. Ima li mesta lažima i prećutkivanju u odnosima psihoterapeut – klijent i lekar – pacijent?

Gošća emisije Među svetovima svet Radio Beograda 1, dr Snežana Kecojević Miljević, rekla da je pitanje da li psihoterapeuti lažu svoje klijente mnogo važnije od onog da li klijenti lažu terapeute.

„Psihoterapeuti ni u kom slučaju ne smeju da lažu svoje klijente, moraju da nađu način da budu apsolutno iskreni sa njima i da sve ono što im kažu zaista misle. To naravno ne znači da treba da budemo transparentni prema našim klijentima i da otvoreno pričamo o nekim našim problemima, dilemama i privatnosti“, napominje gošća Noćnog programa Prvog programa Radio Beograda.

Psihoterapeut bi tako trebalo iskreno da saopšti klijentu šta misli o njegovoj volji i njegovom trudu i napretku na seansama. Deo psihoterapije jeste i suočavanje osobe sa sopstvenim izborima, ponašanjem i stanjem u kom se nalazi.

Psihijatar i psihoterapeut dr Snežana Kecojević Miljević dodala je da postoje i neki posebni slučajevi u zdravstvu.

„U našoj lekarskoj etici postoji princip da se pacijentima obolelim od najtežih bolesti nikada ne saopštava kompletna istina. Lekar je u obavezi da pacijentu kaže da boluje od teške bolesti, o kakvoj se bolesti radi, ali da ne iskoristi najdirektniju reč.“

Saopštavanje potpune istine pacijentu o njegovoj neizlečivoj bolesti procenjeno je kao nemoralno, pojasnila je ona, zato što se tada osoba predaje bez borbe. Kako bi se to izbeglo, detalji dijagnoze se govore samo porodici, po čemu se razlikujemo od anglosaksonskog društva, istakla je dr Kecojević Miljević.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара