Čitaj mi!

Dobrodošli u Veneciju! Deset evra, molim

Od januara 2023. godine, turisti koji žele da provedu jedan dan u Veneciji, moraće da plate ulaznicu, potvrdile su nadležne gradske vlasti.

Venecija će postati prvi grad na svetu koji će posetiocima naplaćivati ulaz.

Kako bi se zaštitili od velikog broja posetilaca i obeshrabrili jednodnevne izletnike, gradske vlasti su odlučile da turistima od 1. januara naredne godine, naplaćuju ulaznice u iznosu do 10 evra.

Grad se godinama bori sa problema velikog broja posetilaca i turista koji proizvode čitave planine otpada i zakrčuju uske gradske ulice, posebno u jeku turističke sezone.

Ne smo što će morati da plate ulaznicu, već će posetioci morati unapred onlajn da rezervišu termin posete, koja će ih, u zavisnosti od doba godine, koštati od tri do 10 evra. Inspektori će patrolirati gradom i imaće ovlašćenje da od posetilaca zahtevaju dokaz o uplati. On ikoji nisu uplatili potreban iznos preko interneta biće kažnjeni novčanom kaznom do 300 evra.

Novac prikupljen od ulaznica biće utrošen za smanjenje računa za odvoz smeća koje plaćaju Venecijanci, koji su znatno veći nego u susednim italijanskim gradovima.

Stanovnici, njihovi gosti i turisti koji rezervišu noćenje u hotelu biće izuzeti i moći će da preuzmu potvrdu kojom dokazuju da su oslobođeni plaćanja.

I ostali gradovi pogođeni masovnim turizmom pomno će pratiti da li će pionirski poduhvat Venecije uroditi plodom.

Simona Venturini, gradska šefica za turizam, rekla je na konferenciji za novinare da je ta mera „zaista revolucionarna“, ali je upozorila da je potrebno vreme prilagođavanja kako bi sistem funkcionisao savršeno.

„To je proces. Kao prvi grad na svetu koji uvodi ovakvu praksu, znamo da neće baš sve funkcionisati savršeno. Ne mislimo da ćemo tako rešiti sve probleme prekomernog turizma, niti da imamo magično rešenje. Stalno ćemo raditi na usavršavanju sistema“, naglasila je Venturini.

Mikele Cuin, šef gradskog budžeta, napominje da je cilj naknade da se destimuliše veliki broj posetilaca u vreme sezone, kako bi se ostvario bolji protok turizma. „Grad ostaje otvoren. Venecija nije zatvorena“, naglasio je Cuin.

broj komentara 8 pošalji komentar
(subota, 02. jul 2022, 19:16) - anonymous [neregistrovani]

Nije mnogo

Ovde u nemačkoj natera de ženska u bioskop , neki dosadan ljubavni film . Za dvoje platim za dvoje 20 € , plus piće i kokice , ode 40 €. Posle bioskopa svađa jer sam zaspao .
Eto Venecija je lepa i nije skupa .

(subota, 02. jul 2022, 15:29) - anonymous [neregistrovani]

Šta je vama kritičarima?

Ljudi hoće da zarade. Imaju grad atrakciju pa naplaćuju ulaz. I šta je tu pogrešno?

(subota, 02. jul 2022, 14:38) - anonymous [neregistrovani]

Jedini razlog su pare

Da im je primarna borba protiv đubreta onda bi baš naplaćivali onima koji ostaju duže od jednog dana ili popodneva, jer ko ostane pet dana sigurno napravi mnogo više i đubreta i svakog drugog otpada. A više i smeta i zakrčuje. Takođe, besplatno bi moralo da bude za sve one koji nisu nikada bili, a da se svaka nova poseta sve više plaća. Ako ti se toliko sviđa, kupi stan i preseli se.

Dakle, ovo sve ima veze isključivo sa zaradom. Uz inače paprene cene apsoluto svega u Veneciji jasno je da tih 3-10 evra baš nikoga neće odvratiti od posete i treba očekivati da vrlo brzo cena bude ista ili veća od tog jednog noćenja. To je onda motivisanje da se ostane duže i napravi mnogo veća gomila đubreta i otpadnih voda. Ali, ovo je početak, pa su malo oprezniji i žele samo da utreniraju ljude na to plaćanje, ne da ih odbiju. Činjenica je da skoro svuda, barem u zemljama koje su uvele američku vrstu kapitalizma, sve mogu da priušte samo imućni. Pa pogledajte samo cene bazena u Beogradu. Potpuno ista logika, tera se do cene koju će moći da plati dovoljan broj posetilaca, da ostvare željenu zaradu. Briga ih za sve ostalo.

(subota, 02. jul 2022, 13:41) - vlado subotic [neregistrovani]

Sta deset?

Ja bih lično dao dvadeset, samo da se nekako dovučem do Venecije!

(subota, 02. jul 2022, 12:51) - anonymous [neregistrovani]

Mletačka republika

Uvek su imali osećaj za trgovinu.

(subota, 02. jul 2022, 12:04) - anonymous [neregistrovani]

Pa

Bio sam 5 puta jer zivim na 100 km od venecije, uglavnom kao vodic gostiju koji su navracali kod mene, parking za auto 25 evra sad hoce i ulaz da naplate, jeste prelepa jeste nesto posebno zato i treba pruziti priliku svakom da dodje, ali bez dranja bre.

(subota, 02. jul 2022, 11:37) - anonymous [neregistrovani]

J

Dok se ugostitelji zale na ogromne gubitke sto zbog pandemije, sto zbog rata u Ukrajini, oni na vlasti bi da obezbede prihode na neki drugi nacin. Jedino sto ce pomoci je da dodatno smanje broj turista.

(subota, 02. jul 2022, 11:28) - Abtiprotivan [neregistrovani]

SRAMOTA

Venecija živi skoro isključivo od turizma. Bilo bi super da se poseta Veneciji bojkotuje pa bi onda molili turiste da dpđu u Veneciju. Sramota