Читај ми!

Венеција као музеј - почиње експеримент са улазницама

Да ли ће се у Венецију улазити са картом коју је потребно унапред резервисати као да је реч о музеју, сазнаћемо након експерименталне фазе која би требало да почне овог лета.

У овом моменту се град који је, као и остатак Италије, био потпуно блокиран и без туриста, полако враћа у живот а становници Венеције, који махом живе од туризма, надају се да се ствари полако враћају у нормалу.

Ситуација је, када је реч о туристичкој понуди, односно долазаку туриста у Венецију мења на боље, кажу запослени у угоститељском сектору.

У сваком случају, оно што се примећује јесте много већи број туриста у односу и на прошлу годину.

У 2020. години, граду је фалило 97 одсто туриста, односно, дошло је само три процента посетилаца уодносу на број који иначе обиђе Венецију.

„За нас су ове две године биле јако тешке, јер нас влада није баш много подржала, али смо се међусобно помагали јер смо ми као огромна породица. То нам је помогло да превазиђемо ову веома тешку ситуацију. Данас све изгледа као нека псеудо нормалност. Наравно, бројеви нису као они из 2019, али видимо да се живот полако враћа у град. Примећујемо да нам се враћају туристи из Америке, али нам недостају туристи из оријенталних земаља, који су за нас јако важни, 70 одсо оријенталног туризма нам недостаје", испричао је гондолијер Андреа Балби.

Према мишљењу градоначелника Луиђија Бруњара, у Венецију би требало да се улази са посебном улазницом за коју је потребно унапред резервисати место. То је за њега начин да се убудуће регулише огроман број посетилаца који закрчују тргове и уске улице града.

Венеција ће на тај начин постати једна врста музеја на отвореном и први град на свету који ће увести такав систем. Са тестирањем ће се започети овог лета и улазак ће бити гратис, а читав систем би требало да почне да функционише од 2023. године уз плаћање на одговарајућем порталу. У овом моменту је још увек могуће посетити град без резервације и уз још увек довољно проходне улице.

„Враћају нам се амерички туристи који су увек били важни за Венецију, док су нешто раније почели да долазе Европљани из оближњих земаља - Немци, Французи, Енглези, наши Италијани. Година 2020. је била трагична година. После првог локдауна имали смо тешке месеце успона и падова, 2021. је било нешто боља, а ових дана туриста има због Ускрса, па и отварања Бијенала. Због прославе 200. година хотела организовали смо посебне туре за посетиоце, јер је хотел туристичка атракција. Овде су одседале историјске личности као што су Вагнер, Пруст, Оназис, Марија Kалас, а и омиљено је место холивудских звезда. Многи филмови снимљени су овде, попут два Џејмса Бонда, филма Турист. И у овом моменту неке познате звезде се налазе у хотелу, личности из света моде, дипломате. Надамо се да ћемо се ускоро вратити пуном режиму рада", каже директор хотела Даниели у Венецији, Ђанрико Еспозито.

уторак, 14. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара