Читај ми!

Svetski dan životinja, za život bez surovosti, lanaca i eksploatacije

Globalna zaštita životinja je kritično pitanje za celokupno čovečanstvo a Svetski dan životinja pomaže da bi se povećala svest i unapredilo obrazovanje širom sveta o tome kako bi životinje mogle da žive kvalitetnije.

Светски дан животиња, за живот без суровости, ланаца и експлоатације Светски дан животиња, за живот без суровости, ланаца и експлоатације

Svetski dan životinja obeležava se svake godine 4. oktobra. Okuplja ljude koji se zalažu za bolji tretman i dobrobit životinja, kako u divljini tako i na farmama. Obeležava se na različite načine širom sveta, događajima za podizanje svesti i edukativnim radionicama, predavanjima, konferencijama... 

Uoči Dana životinja, obično su „dani otvorenih vrata" u skloništima za životinje a organizuju se i posebne akcije udomljavanja, lečenja, sterilisanja, vakcinacije lutalica... 

Kako je počelo obeležavanje Svetskog dana životinja?

Svetski dan životinja prvi put je obeležen 24. marta 1925. godine u Nemačkoj. Započeo ga je Hajnrih Cimerman, kinolog, koji je organizovao prvu proslavu u Palati sportova u Berlinu, kojoj je navodno prisustvovalo preko 5.000 ljudi.

Danas, skoro vek kasnije, ukazujemo na ugroženost nekoliko vrsta životinja.

Slonovi

Bilo da su uzeti iz divljine ili uzgajani u zatočeništvu, slonovi eksploatisani za zabavu mogu patiti zbog stalnog sputavanja lancima, nedostatka društvene interakcije sa drugim slonovima, neadekvatne ishrane i zahtevnih ili čak štetnih aktivnosti koje dovode do stresa i zdravstvenih problema. Primer eksploatacije slonova za turističku industriju je vožnja slonovima u delovima Azije.

Slonovi pripadaju divljini. Ali nažalost, nakon godina zatočeništva, vrlo često nije moguće pustiti zarobljene slonove u divljinu. U ovim slučajevima potrebno je pronaći alternativna rešenja gde su fizičke i psihičke potrebe slonova zadovoljene.

Tigrovi

Hiljade tigrova širom sveta su uhvaćeni ili uzgajani radi profita. Eksploatišu se kao egzotični kućni ljubimci, u zabavi i tradicionalnoj medicini. Umesto da žive slobodno u svojim prirodnim staništima, mnogi zarobljeni tigrovi žive usamljeno i bedno.

Organizacija „Zaštita životinja sveta" posvećena je tome da ovo bude poslednja generacija tigrova koja pati u zatočeništvu i da promoviše zaštitu divljih tigrova. Tigrovi, kao i sve divlje životinje, pripadaju divljini.

Uzgajane životinje

Godišnje se 80 milijardi kopnenih životinja, uključujući kokoške, svinje i krave, koristi za poljoprivredu. Procenjuje se da je 56 milijardi u sistemima fabričke poljoprivrede. Ovaj ogroman broj čak ne uključuje milijarde vodenih životinja.

Staništa divljih životinja su takođe uništena da bi se uzgajali usevi za ishranu milijardi životinja na farmama. Fabrička poljoprivreda je globalno pitanje i samo uz globalno rešenje, životinje se mogu zaštititi.

Kitovi i delfini

Nažalost, trenutno postoji oko 3.000 kitova i delfina u zatočeništvu u zoološkim vrtovima, akvarijumima ili morskim parkovima širom sveta. Često su već kao jako mladi odvojeni od majke.

Zatvoreni su u rezervoarima koji su prodtorno neadekvatni u odnosu na prirodna staništa, a ove životinje neretko su lišene hrane za potrebe treninga, što im uzrokuje stalni stres i patnju, odnosno - podnose surovu stvarnost u ime zabave.

Srećom, raste saradnju između zajednica i organizacija koje su nosioci projekta očuvanja i zaštite kitova i delfina.

Realizuje se globalna šema zaštite koju je razvila „Svetska alijansa za kitove" i podržana je od strane organizacije „Zaštita životinja sveta".

Među akcijama u okviru programa je i usmeravanje turista da lako izaberu „odgovorne destinacije" za odmor i posmatranje kitova i delfina, podstičući ih da dožive ove neverovatne životinje u svom prirodnom staništu, na autentičan način uz poštovanje.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво