Читај ми!

Koliko kišne gliste mogu biti - agresivne i proždrljive

„Izuzetno aktivni“ crvi koji mogu čak skočiti na nogu ljudima, podigli su uzbunu u Kaliforniji.

Kišna glista poreklom iz istočne Azije i poznata po velikom apetitu predstavlja pretnju šumskim ekosistemima, kažu naučnici.

Invazivna vrsta crva poznata po svojoj „proždrljivosti" i sposobnosti da skoči u vazduh podigla je uzbunu u Kaliforniji, gde su naučnici izrazili zabrinutost zbog pretnje koju predstavljaju za šumske ekosistemime.

Aminthas agrestis poznat i kao azijski crv skakač, skakač iz Alabame ili ludi zmijski crv, primećen je u Kaliforniji poslednjih meseci.

Ova vrsta kišne gliste je poreklom iz istočne Azije, a naročito je prisutan u Japanu i na Korejskom poluostrvu. Međutim, poslednjih godina crvi su stigli do Severne Amerike preko raznih uvezenih biljaka.

Prvobitno su primećeni u Viskonsinu i širom oblasti Nove Engleske 2013. godine, a crvi su se proširili potom na zapad u desetine država, pa i u kalifornijskom okrugu Napa.

Crvi, koji mogu da narastu do 20 centimetara i imaju mlečno belu traku oko svog tamnog tela, karakteristični su po svom teatralnom ponašanju, uključujući divlje pokrete, pa čak i odvajanje delova tela.
Oni su takođe hermafroditi i mogu da se razmnožavaju bez parenja.

„Ove kišne gliste su izuzetno aktivne, agresivne i imaju jak apetit", upozorili su u Izveštaju kalifornijski stručnjaci iz Odseka za hranu i poljoprivredu: „Opravdavaju svoje ime i zaista se kreću divlje, posebno kada im se neko približi, njihov karakter je bliži zmijama, bacaju se i lome repni deo ako su uhvaćeni".

Međutim, veću zabrinutost izaziva uticaj ovih crva na životnu sredinu. Oni mogu uništiti šumski ekosistem jer jedu opalo lišće, uništavajući gornji sloj šumskog tla od kojeg zavise mnoge biljke i drugi domaći organizmi.

„Destruktivni su i nanose ozbiljnu štetu šumama, posebno onima u kojima rastu razne vrste javora, lipe, crvenog hrasta, topole ili breze, koje se oslanjaju na debele slojeve lišća koje služe kao medij za ukorenjavanje", navodi se u izveštaju kalifornijskog Odseka za hranu i poljoprivredu", u kome se procenjuje da ovi „proždrljivci mogu da progutaju pokrivač organskog materijala za „dve do pet godina".

„Tlo je temelj života - a azijski crvi skakači ga menjaju. U stvari, ove kišne gliste mogu imati tako ogroman uticaj da su u stanju da zapravo izvrše potpuni reinženjering ekosistema oko sebe", rekao je Mek Kalaham, istraživač Šumarske službe specijalizovan za zemljište.

Stručnjaci su preporučili nekoliko strategija za otkrivanje i eliminaciju crva, uključujući korišćenje senfa koji se stavlja preko zemlje da bi se svi crvi izbacili na površinu, i pokrivanje navlažene zemlje folijama od providnog polietilena na dve do tri nedelje, posle čega narasla temperatura tokom trodnevnog perioda uništava čaure crva putem kojih se oni razmnožavaju.

Druga strategija za uklanjanje crva koja je preporučena domaćinstvima, pošto se mogu naći i u saksijama i oko dvorišnih biljaka, je da se u kesi ostave na suncu najmanje 10 minuta pre nego što se kesa baci. Preporučuje se redovno otklanjanje lišća električnim duvačem.

„Kada se ovi crvi ne bi tako lako širili po šumama i drugim staništima - ne bi bili toliki problem. Ali, nažalost, oni neće nestati sami od sebe, i mora ima se stati na put", rekao je Kalaham.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво