Читај ми!

Planeta za buduće generacije - klimatski samit u Milanu

Veliki kongres Mladi za klimu (Youth for climate), koji se tradicionalno održava pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, okupiće od 28. do 30 septembra 2021. godine u Milanu, predstavnike 197 zemalja. Učesnici će kroz radne grupe, pokušati da formulišu probleme za klimatske promene i naprave paket predloga i rešenja.

Na klimatskom samitu u Milanu, Srbiju će predstavljati Dunja Trifunović i njena koleginica Zvezdana. Gostući u Jutarnjem programu RTS-a, Dunja je istakla da je promenljivo vreme prethodnih dana  posledica klimatskih promena, i da  treba istaći da se Srbija bori i sa drugim posledicama, poput poplava, produžene zime, kraćeg leta. Zanimljivo je da se mi suočavamo sa promenama koje su različite u odnosu na promene sa kojima se suočavaju mladi širom sveta.

„Zanimljivost kongresa je učešće predstavnika iz 197 zemalja, sa različitim iskustvima, sa različitim znanjima, koji će pokušati da reše globalni problem na lokalnom, nacionalnom i internacionalnom nivou", istakla je Dunja.

Svaku državu predstavljaju dva delegata, svi delegati su uzrasta od 15 do 28 godina. Na samitu će učestvovati i ministri ekologije, obrazovanja...

„Moja radna grupa ističe važnost u borbi za klimatske promene. Ideja je da sve to predstavimo na humani način i prikažemo kako klimatske promene utiču na srpske porodice i da je važan rad i glas mladih. Klimatske promene treba prilagoditi mladima", rekla je Dunja.

Delegati iz zemalja koje nisu u Evropi, takođe ističu svoja iskustva, koja su potpuno drugačija, recimo u Kongu nema pristupa internetu. Zanimljivo je da se svi suočavamo sa istim problemima i jasno je da treba mnogo raditi na temi klimatskih promena.

Kako je najavljeno na kongresu u Milanu učestvovaće Boris Džonson, a govorići i papa Francisko.

„Njihovo gostovanje biće značajno, privućiće medijsku pažnju i naš glas će se čuti daleko. Drago mi je što su veliki lideri prepoznali problem koji se donekle mora rešiti slušajući mlade ljude", naglašava Dunja Trifunović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво