Читај ми!

Lavanda će uneti miris Mediterana u vaš dom, blagotvorno delovati na vaš san i kožu

Miris Mediterana lako možemo uneti u svoj prostor. Dovoljno je da imamo lavandu. Pored toga što medi, pa je pčele obožavaju, od lavande se pored mirisnih buketa može napraviti domaći čaj, kao i ulje za masažu i negu lica.

Obožavana kao cvet, lavanda koja zbog svog izgleda i mirisa deluje relaksirajuće na naš organizam, odličan je prirodni osveživač prostora, a rasteruje i neke insekte, pre svega krpelje i moljce. Lavanda je poznata i kao lekovita biljka.

Lavanda pripada porodici aromatičnih biljaka kao što su origano, timijan, menta, i može se, kao i te biljke, koristiti u ishrani. Salatama, supama, raznim drugim jelima, džemovima i medu dodaju se listovi i cvet.

Pored toga što medi pa je pčele, a i bumbari i leptiri, obožavaju, od lavande se pored mirisnih buketa može napraviti domaći čaj, kao i ulje za masažu i negu lica.

Berbu lavande je najbolje započeti kada pčele prestanu da lete oko njenih cvetova jer to znači da je cvetanje završeno.

„Lavanda je inače vrlo lekovita biljka. Treba da iskoristite sezonu njenog cvetanja i da je u punom cvetu uberete, osušite i koristite bilo kao čaj, koji fantastično deluje na nesanicu i pomaže ljudima da lakše utonu u san. Pored toga, izuzetno blagotvorno deluje na našu jetru. Ljudi koji imaju obolelu jetru trebalo bi da mešaju lavandu sa smiljem, recimo, ili sa pitomom nanom“, naglašava Momčilo Antonijević, novinar i narodni travar.

Ali lavanda može da se koristi i prvenstveno je poznata po upotrebi u kozmetici, dodaje Antonijević. Svako može da napravi vrlo jednostavno ulje lavande, odnosno uljani macerat.

„Potrebno je da iskidati vrhove cvetića, da ih prosušite, u tankom sloju na nekom papiru ili stolnjaku na promajnom mestu da ih držite četiri do pet dana da izgube vlagu. Onda rastresito napunite teglu tim cvetovima i sipate noseće ulje. Sačekajte oko sat vremena da lavanda popije malo tog ulja, pa posle sat dodajte još ulja koje treba da bude bar jedan prst iznad lavande. Onda tu teglu dobro zatvorite i držite na tamnom mestu 30 ili 40 dana, što bi bilo idealno. Posle procedite i čuvajte u dobro zatvorenim flašicama od tamnog stakla“, objašnjava narodni travar.

Mogu se koristiti različita ulja – hladno ceđeno ekstra devičansko maslinovo ulje, bademovo, svetlo susamovo i hladno ceđeno suncokretovo ulje. Ukoliko ovaj macerat želimo da koristimo za masažu, treba imati u vidu da se maslinovo ulje slabije razmazuje od bademovog koje je neutralnog mirisa pa lavandin miris dolazi do izražaja, ali ono je i najskuplje.

„Kada ovo ulje procedite, u njega možete da dodate i nekoliko kapi esencijalnog ulja lavande. Bilo da je u pitanju zrela koža, bilo da je u pitanju problematična koža, jer lavanda dobro pomaže kod problema kao što su akne, bubuljice itd. To što ostane od ceđenja uljanog macerata nije više za upotrebu i to se baca“, napominje Momčilo Antonijević.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво