Читај ми!

Лаванда, одлична за миран сан и против опекотина, а растерује комарце

Без лаванде нема народне медицине на овим поднебљима. Код здравствених проблема од главобоље до упале јетре ова биљка може да помогне.

Прапостојбина лаванде је Персија, односно данашњи Иран где и данас постоје огромне плантаже ове биљке.

„Лаванду првенствено везујемо за јужну Француску, тј. Провансу и за дивна љубичаста поља. Таквих поља од скоро има и у Србији. Последњих година, лаванда се веома успешно гаји на Сувој планини, на Ртњу, Фрушкој гори“, каже Момчило Антонијевић, новинар и народни травар.

Ова медитеранска биљка успева и у пределима који нису близу мора, одговарају јој простори са доста сунца и због тога се може гајити и на добро осунчаним терасама, али јој не треба много воде.

„Врло је отпорна без обзира на то што делује нежно, може да поднесе температуру до минус 20 степени“, нагласио је Антонијевић.

Према његовим речима, лаванда која се гаји код нас има велику количину етарског уља, а управо то уље је најважнији део биљке јер је лековито и даје дивни мирис.

Постоје две врсте лаванде – Lavandula angustifolia која је лековита и лавандин, друга врста лаванде која се највише гаји на Хвару, а сматра се мање лековитом.

„Обе врсте лаванде могу да се користе у исхрани. Осим тога што од ње може да се добије уље, лаванда може да се користи као чај“, објашњава гост Јутарњег програма и истиче да је у питању напитак који је одличан код главобоље, благотворно делује на органе за варење, јетру и жучну кесу, смањује грчеве.

Код особа које чај од ове биљке узимају против несанице не морају да се плаше да ће то код њих изазвати зависност. Такође, може да помогне и ако се неколико капи етарског уља накапа на јастук који је затим окрене. 

Спасоносна код опекотина  

Ова биљка, ипак, најопзнатија је по свом дејству на кожу.

„Читава једна дисциплина - ароматерапија, настала је захваљујући незгоди у лабораторији. Један француски хемичар Рене Мотис Гатфос опекао се и инстинктивно гурнуо руку у посуду са уљем лаванде и видео да је та опекотина много брже зарасла“, испричао је Антонијевић.

Мелем од маслиновог уља, пчелињег воска и етарског уља лаванде важан је део кућне апотеке јер је одличан природни, биљни лек против опекотина, посекотина, мањих рана.

Етарска уља не користе се у неразблаженом облику, не наносе се у неразблаженом облику директно на кожу. Постоје два изузетка и лаванда, то јест њено етарско уље један је од њих.

Код лечења акни фантастични резултати постижу се употребом мешавине етарских уља лаванде и чајног дрвета.

Комарци беже од јаког мириса ове биљке због чега се саветује да се држи на прозору или тераси саксија са њом. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво