Читај ми!

U Teksasu iz svojih skrovišta izmilela stvorenja iz noćnih mora

Neobični zglavkari, koji izgledaju kao nešto između škorpije i pauka, u samoodbrani ispuštaju kiselinu i jedu bubašvabe za večeru, napustili su svoja skloništa i krenuli u Teksas u potrazi za hranom i partnerom.

Neobični paukoliki zglavkari (arahnide) vinegruni, poznati i kao „bič škorpioni“, često nazivani i „kopnenim jastozima“, pronađeni su prošle nedelje u Nacionalnom parku „Big bend“ u basenu Čisos. Zaposleni u parku su na društvenim mrežama podelili fotografiju ovog stvorenja, na užas pratilaca.

Prema rečima zvaničnika parka, letnja kiša izmamila je vinegrune iz skrovišta. Stvorenja, dugačka oko tri centimetra, pojavljuju se u ovo doba godine u potrazi za „hranom i ljubavlju".

Vinegruni su relativno bezopasni ako ih ne iznervirate, kažu prirodnjaci.

Ove arahnide mogu da ugrizu svojim kleštima, ali i da iz svog repa precizno ispale mlaz tečnosti koja sadrži 85 procenata sirćetne kiseline.

Oba ova odbrambena mehanizma nisu opasna po ljude.

Zahvaljujući sirćetu koje izbacuje iz svog repa ovaj zglavkar je i dobio ime vinegrun (eng. vinegar – sirće). Vrsta pronađena u Teksasu je crne boje.

Vinegruni se kreću samo noću, imaju loš vid i najčešće nastanjuju pustinje. Obično love stonoge, škorpione, crvčke, bubašvabe i druge beskičmenjake i to svojim tankim prednjim nogama pomoću kojih osećaju vibracije.

Ženke se mogu prepoznati po mladuncima koje nose na leđima, slično kao škorpije.  

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво