Читај ми!

Klima nam je ugrožena, vreme je da menjamo navike

Decenija za nama ubrzala je zagrevanje planete, a cilj iz Pariskog sporazuma, da temepratura ne poraste više od jedan i po stepen, učinila još većim izazovom. Kako bi, zbog izmenjene klime, smanjili štete i gubitke, vreme je da menjamo navike

Širom planete, od 1970. godine, 22. april se obeležava se kao Dan planete Zemlje. Ujedinjene nacije upozoravaju da ističe vreme za rešavanje klimatske krize.

Pokretače klimatskih promena u godini za nama nije moglo da zaustavi ni ekonomsko usporavanje povezano sa pandemijom. Tako je 2020. godina bila jedna od tri najtoplije godine, sa temperaturama za 1,2 stepena iznad proseka s kraja 19. veka. Generalni sekretar UN upozorava da se opasno približavamo granici porasta temperature od jedan i po stepen.

„Na pragu smo provalije. Ovo je zaista ključna godina za budućnost čovečanstva. Ovaj izveštaj pokazuje da nemamo vremena za gubljenje. Klimatski poremećaj je tu. Pozivam sve da uzmu k srcu poruku ovog izveštaja. Neka se svi obavežemo da ćemo delovati na stabilizaciji naše klime i na okončanje rata protiv prirode“, rekao je Antonio Gutereš, generalni sekretar UN.

Države moraju da se obavežu na neto „nultu“ emisiju gasova do 2050. godine, podseća i generalni sekretar Svetske meteorološke organizacije.

Sve ukazuje na nemilosrdne, kontinuirane klimatske promene, sve veću pojavu i intenziviranje ekstremnih događaja, velike gubitke i štetu, koji pogađaju ljude, društva i ekonomije. Negativni trend klime nastaviće se i narednih decenija nezavisno od našeg uspeha u ublažavanju. Zato je važno ulagati u adaptaciju, prilagođavanje drugačijoj klimi.

U toku je dvodnevni klimatskog samita američkog predsednika Bajdena. Četrdeset svetskih lidera prisustvuje virtuelnim razgovorima čiji je cilj podsticanje napora glavnih ekonomija u rešavanju klimatske krize.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво