Читај ми!

Na Madagaskaru ponovo otkriven kameleon poslednji put viđen 1913. godine

Biolozi su na Madagaskaru pronašli retku vrstu kameleona koji je poslednji put viđen pre sto godina i za koju se mislilo da je izumrla.

Prirodnjaci sa Madagaskara i iz Nemačke saopštili su da su tokom ekspedicije uspeli da pronađu desetak živih primeraka Felckovljevog kameleona, endemske vrste koja je poslednji put viđena pre Prvog svetskog rata.

Kameleon je otkriven tokom ekspedicije istraživača iz Svetske organizacije za očuvanje divljih životinjskih vrsta još 2018. godine, ali je tek sada ovjavljeno pošto je objavljen i naučni rad.

„Pretpostavljao sam da imamo dobre šanse da ponovo otkrijemo Felckovljevog kameleona, ali me je iznenadilo što nam je za to trebalo toliko vremena i što je bilo toliko teško“, priznaje rukovodilac istraživanja, Frank Glaf sa minhenskog Zoološkog instituta.

Muški primerci Felckovljevog kameleona imaju svetlozelenu boju, ali se zato ženke mogu pohvaliti veoma bogatom paletom boja. Njihova tela su prošarana neobičnim detaljima jarkih boja, od raznih nijansi plave, crvene, ljubičaste i narandžaste.

„Ženke menjaju boju u zavisnosti od svog 'raspoloženja', a broj crvenih tačaka na bokovima varira od jedinke do jedinke“, objašnjavaju istraživači.

Objavljen je i video-snimak ovih retkih gmizavaca u njihovom prirodnom okruženju. Može se videti i usporeni snimak kako kameleon hvata plen, ali i vatromet boja koji je priredila jedna ženka.

Kratak životni vek i udaljeno i nepristupačno stanište pomoglo je ovoj vrsti guštera da decenijama opstane sakrivena od očiju ljudi. Felckovljev kameleon se, inače, nalazio na vrhu liste izumrlih vrsta koju je sačinila ova organizacija za očuvanje prirode.

Kako kaže Don Čerč, predsednik organizacije, „Felckovljev kameleon dodaje boju i lepotu našoj planeti i podseća nas da i kada se sve čini izgubljeno, velika avantura može da obnovi nadu čak i za vrste koje nismo videli otkako je Vudro Vilson bio predsednik SAD“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво