Читај ми!

Milion tona plastike ubacili smo u Sredozemno more, a bacamo i dalje

Svake godine u Mediteran dospe oko 229.000 tona plastike, što je jednako količini od više od 500 brodskih kontejnera po danu, objavljeno je u najnovijoj studiji španske Međunarodne unije za očuvanje prirode.

Ukoliko se nešto pod hitno ne preduzme, do 2040. godine ta će se količina plastike udvostručiti, upozoravaju stručnjaci španske Međunarodne unije za očuvanje prirode.

Studija je napravljena kombinovanjem podataka iz različitih istraživanja i korišćenjem metodologije otiska morskog plastičnog materijala i u njoj je utvrđeno da plastika dospeva u Mediteran iz 33 zemlje.

Kada jednom dospe u more, plastika se uglavnom taloži u sedimentima u obliku mikroplastike, a u izveštaju se procenjuje da se u Sredozemnom moru nakupilo više od milion tona plastike.

Direktorka pomorskog i polarnog programa Međunarodne unije za očuvanje prirode Mina Eps naglasila je da plastika može da nanese dugoročnu štetu kopnenim i morskim ekosistemima i biodiverzitetu.

Kako je rekla, morske životinje mogu da se zapletu ili progutaju plastični otpad i na kraju da uginu od iscrpljenosti i gladi.

„Osim toga, plastični otpad u okolinu oslobađa hemijske supstance kao što su omekšivači, što može da bude štetno kako za ekosisteme, tako i za zdravlje ljudi, posebno u poluzatvorenom moru poput Mediterana“, objašnjava Epsova.

Prema izveštaju, najviše plastike u Mediteran izbacuju Egipat (oko 74.000 tona godišnje), Italija (34.000 tona) i Turska (24.000), uglavnom zbog velikih količina lošeg upravljanja otpadom i velike primorske populacije.

Računajući količine otpada po stanovniku, najviše plastike izbace Crna Gora (osam kilograma godišnje), Albanija, Bosna i Hercegovina i Severna Makedonija (po tri kilograma godišnje).

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво