Osam načina na koje vam sobna biljka poručuje da nešto nije u redu

Dobro je u kući imati biljke koje će nam uneti malo zelenila i osvežiti dom ili radno mesto. Sobne biljke su popularne i mnogi tvrde da je o njima relativno lako brinuti. To može biti tačno ukoliko znate da tumačite poruke koje vam biljka šalje kada po njoj vidite suve listove ili tamne mrlje.

Najčešće promene koje se uočavaju na sobnim biljkama mogu se grupisati u osam osnovnih pokazatelja koji ukazuju da bi trebalo nešto promeniti u pogledu tretmana i nege kako bi nas ona nagradila bogatim cvetovima ili bujnim zelenilom.

Osušen list

Potpuno uveli i osušeni listovi su prirodni deo rasta i starenja biljke, nevezano za način na koji brinemo o njoj. Ukoliko je list počeo da vene od vrha, to znači da nismo dovoljno zalivali.

Šta treba preduzeti – Kada listovi potpuno promene boju u uvenu, nema svrhe pokušavati da ih spasete. Međutim, čak i tako uveo, list crpi energiju. Da ne bi štetili zdravim listovima, uvele treba odstraniti.

Suvi vrhovi lista

To je obično znak da vaša biljka nije dobila dovoljno vode, što može biti posledica više uzroka.

- Ili ne zalivate biljku dovoljno često,
- Ili je zemlja lošeg kvaliteta i ne može da zadrži vodu,
- Ili je oštećen koren jer premala saksija ili ste previše zalivali pa se zemlja zgrudvala.

Šta da radite – Ako često zaboravite da zalijete cveće, ali i dalje želite da vam krasi vaše odaje, postoji nekoliko trikova koji mogu pomoći vašoj biljci da dobije konstantan dotok vode kada joj je potrebno.

– Na dno saksije postavite sunđer koji će upiti suvišnu vodu, ali i osloboditi je kada biljci bude potrebna.
– Pored biljke ukopajte u saksiju plastičnu flašu koju ćete izbušiti na više mesta i napunite je vodom. Biljka će crpeti vodu iz ovog improvizovanog rezervoara kad god joj zatreba.

Smeđe mrlje po sredini listova

To je obično znak prekomernog zalivanja. Zemlja koja je previše natopljena stvara idealno okruženje za razvoj gljivičnih patogena. Zbog njih se pojavljuju smeđe mrlje na sredini lista i odatle se šire po celom listu koji na kraju uvene.

Šta treba učiniti – Obložite unutrašnjost saksije filterima za kafu koji će izvući višak vode, a nećete morati da bacite zemlju. Biljka će se, naravno, oporaviti.

Požuteli donji listovi

Ako biljku imate već dugo, prirodno je da povremeno donji listovi požute i otpadnu. Međutim, ukoli ko istovremeno požuti više donjih listova, verovatno je nešto krenulo po zlu. Postoji širok spektar činilaca koji mogu poticati iz okruženja u kome se biljka nalazi, na primer da je previše udaljena od izvora svetlosti, da je došlo do nagle promene temperature, da je promrzla ili da je bila izložena suši. Pokušajte da joj pronađete bolje mesto u stanu.

Šta uraditi – Biljke se polako prilagođavaju na svoje okruženje. Ako moguće, nemojte previše pomerati biljku. Ako biljku morate da premestite na neko drugo mesto, to činite postupno. Prvo je premeštajte na sat vremena dnevno, pa poleko povećavajte dužinu vrenema na novom mestu dok se potpuno ne prilagodi.

Tamne tačke na požutelom listu

Obično to znači da su vam biljku napale gljivice. Ukoliko su mrlje blede, to znači da je previše izložena suncu.

Šta da radite – Kada vidite da se mrlje pojavljuju, odmah uklonite ovu saksiju od ostalih biljaka da sprečite širenje gljivica na ostale biljke. Uklonite sve oštećene listove i pustite biljku da se oporavi.

Bledozeleni vrhovi listova

Bledo zeleni ili čak žuti listovi udruženi sa slabim rastom biljke, posledica su nedostatka hranljivih sastojaka. Većina mineralnih materija može se naći u đubrivima koja se mogu kupiti u specijalizovanim prodavnicama.

Savet – Izlomite ljuske od jajeta i dodajte u zemlju za cveće ili zalivajte biljku vodom u kojoj su kuvana jaja. Ovo će povećati nivo kalcijuma i kalijuma koji je potreban za rast biljaka.

Sitni listovi

Vrlo mali listovi ukazuju na to da vašoj biljci treba više sunčeve svetlosti. Prirodno, prvo treba da proverite da li je vaša biljka zaista na tamnom mestu u kući. Ako je to slučaj, pokušajte da je pomerite bliže prozoru ili pomerite na osvetljenije mesto u stanu.

Šta da radite – Ako je vaša biljka već bila na sunčanom mestu, a lišće je još uvek vrlo malo, onda bi možda trebalo da operete lišće od prašine jer sloj prašine blokira sunčevu svetlost i smanjuje sposobnost biljke da vrši fotosintezu. Možete i obrisati prašinu mekim rukavicama, a da pri tome ne oštetite listove.

Povijeni krajevi listova

Neke od najpopularnijih sobnih biljaka potiču iz tropskih ili suptropskih krajeva gde cvetaju u vlažnom šumskom okrilju. Kod biljaka koje su u okruženju gde je atmosferska vlaga preniska često dolazi do uvijanja listova.

Šta treba učiniti – Odmaknite biljke od otvore ventilacionih otvora. Čak i ako je vlažnost vazduha dobra (oko 50 odsto), vaše biljka i dalje patiti ako se nalaze preblizu izvora toplote ili ventilatora.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи