Prirodi je lakše bez ljudi

Poslednjih dva meseca dok je trajao karantin zbog pandemije izazvane koronavirusom, pričli smo o prirodi, zagađenju i pojavi nekih novih vrsta životinja.

Život se ponovo vraća u normalu, a kako će se ponašati živi svet u prirodi. Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Deni Porej, direktor Regionalne kancelarije Svetske organizacije za zaštitu prirode, napomenuo je da prirodu treba zaštititi.

„Tačno je da je živi svet predahnuo od ljudi. Povratak životinja u nama budi nadu u živi svet, ne u apokaliptičnom smislu da nema ljudi, pa džungla uzima gradove, već iz osećaja da smo uzeli previše prostora za nas i živi svet treba da ima malo predaha. Ovo je momenat za prepoznavanje, kakav odnos imamo prema prirodi i u kakvom stanju nam je planeta. Evidentno je da osećaj imamo", rekao je Deni Porej.

Takođe dodaje da će građani ove godine veći deo svog godišnjeg odmora provesti u Srbiji, a to je odlično, jer možemo da podignemo svest o tome koliko je priroda u Srbiji lepa i u kojoj meri je ugrožena.

„Živimo u iluziji u zemlji u kojoj je priroda lepa i zaštićena, ali naša priroda je ugrožena. Procenat zaštićenih područja u Srbiji je ispod deset odsto, a to je daleko od svetskih standarda. Jasno je da koncept zaštite prirode u sledećem veku ne može biti bodljikava žica, jer je priroda vrednija od kratkotrajne eksploatacije", istakao je  Porej.

Veštački gajene životinje čine pet odsto sveta, a samo pet odsto su divlje životinje. U Evropi ima više pilića nego svih vrsta ptica zajedno.

„Moje kolege i ja se zaštitom prirode ne bavimo više iz hobija. Planetu smo pretvorili u sistem koji služi za našu ishranu. Svetski fond za prirodu je objavila izveštaj u kome se navodi zašto se sve ovo sa planetom desilo, i mi smo kvalifikovali tri glavna uzroka. Prvi je konverzija staništa za druge potrebe, druga je naša nezajažljiva potreba za mesom i treća su pijace", rekao je Deni Porej, direktor Regionalne kancelarije Svetske organizacije za zaštitu prirode.

Dodaje, da je 70 odsto šuma danas je na kilometar od neke njive. Nemoguće je održati javno zdravlje, ako prirodu budemo masakrirali na način na koji to sada činimo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво