Читај ми!

„Džejms Veb“: Kosmički peščani sat otkriva kako se rađa zvezda

Kosmički događaj izazvan aktivnošću jedne veoma mlade zvezde „uhvaćen“ je na najnovijoj očaravajućoj slici sa Nasinog svemirskog teleskopa „Džejms Veb“.

Protozvezda skrivena je od pogleda u čvoru tamnog oblaka gasa i prašine koji se rasporedio u obliku peščanog sata. Tamna linija preko sredine je protoplanetarni disk - gust gas i prašina, koji bi u budućnosti mogli da formiraju planetu - otprilike veličine našeg Sunčevog sistema.

Svetlost protozvezde širi se iznad i ispod ovog diska, navodi se u saopštenju Nase.

Pred protozvezdom je dug put dok ne postane „prava" zvezda, a L1527, kako ona i njen oblak dobili ime, stari su oko 100.000 godina - što znači da je u pitanju relativno mlado nebesko telo u poređenju sa našim Suncem, koje je staro oko 4,6 milijardi godina.

Plavi i narandžasti oblaci na slici ocrtavaju šupljine koje nastaju kada se materijal udaljava od protozvezde i sudara se sa drugim okolnim materijalima.

Žive boje magline vidljive su samo u infracrvenom svetlu koje detektuje Vebova infracrvena kamera. Infracrveno svetlo je nevidljivo ljudskom oku, što ovaj teleskop čini posebno važnim za otkrivanje skrivenih aspekata univerzuma.

Plava područja su tamo gde je sloj prašine najtanji. Što je sloj prašine deblji, plava boja polako postaje narandžasta.

Pošto različite turbulencije inale sprečavaju formiranje novih zvezda, koje bi se formirale, kao rezultat toga, protozvezda dominira prostorom, zauzimajući veliki deo materijala za sebe, objasnili su stručnjaci.

Protozvezda još uvek ne generiše sopstvenu energiju nuklearnom fuzijom vodonika, što je suštinska karakteristika zvezda. Njen sastav - skup vrelih gasova, takođe je nestabilan.

Nova slika „Džejmsa Veba" pruža uvid u to - kako su naše Sunce i solarni sistem izgledali u svojoj ranoj fazi.

Početkom oktobra „Džejms Veb opet je oduševio prikazima Neptuna i „iskričave" galaksije. Fotografija koju je snimio otkriva neke od najstarijih zvezda i galaksija u univerzumu, uključujući i onu koja izgleda kao da izbacuje iskre.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво