Zarad pravilnog rasta i razvoja dece, roditelji pokrenuli školicu sporta i igre za najmlađe

Instinktivno znamo, a savetuju i stručnjaci, da bi deca u ranom uzrastu trebalo da budu fizički aktivna najmanje tri sata dnevno. Deca su aktivnija napolju nego u zatvorenom prostoru. Međutim, vremenske prilike, zauzetost roditelja, ograničen stambeni prostor, a sada i pandemija, predstavljaju izazove savremenog društva, ali i pravilnog razvoja dece.

Upravo su se sa tim problemima suočili Jelena i Žarko, roditelji četvoro mališana - trogodišnjih trojki i malenog Uroša, koji je u oktobru proslavio prvi rođendan. Prateći potrebe svoje četvoro dece, spontano su na Novom Beogradu pokrenuli školicu sporta „Blok".

Jelena, master profesor fizičkog vaspitanja i njen suprug Žarko, takođe profesor fizičkog vaspitanja, već deset godina svakodnevno rade s decom u osnovnim školama. Poseduju veliko iskustvo, a iznad svega, razumeju dečje potrebe.

„Ubrzo su nam se pridružili i drugari iz vrtića u kome su naša deca, kao i mališani iz kraja. Zbog interesovanja roditelja i mališana iz kraja, školica trenutno radi u četiri termina", kaže Jelena Nedeljković.

Fizička aktivnost u najranijem detinjstvu veoma je bitna za pravilan rast i razvoj. Kod mališana uzrasta od tri do osam godina, ona zapravo uključuje aktivnu igru i mogućnost da se slobodno kreću i istražuju. Ova školica sporta namenjena je upravo deci tog uzrasta.

Rad se odvija u malim grupama kako bi se postigao osnovni cilj školice - maksimalno uključivanje svakog pojedinca na času i individualno praćenje rada i napretka najmlađih. U prvom delu časa deca se u igri zagrevaju i različitim oblicima bazičnog kretanja savladavaju prepreke, u vidu igrališta ili poligona.

Vežbe oblikovanja u mestu neizostavan su deo časa, uz napomenu da je za taj uzrast potrebno mnogo animacije kako bi deca imala strpljenja i pažnje za praćenje ponekad zahtevnijih pokreta.

Svaki čas sa mališanima je priča za sebe, ali takođe, svaki čas ima isti cilj - upoznavanje dece sa što više različitog kretanja preko vežbi iz gimnastike, atletike i igre sa loptom.

Naučne studije pokazuju da je fizička aktivnost u ranom detinjstvu povezana sa boljim fizičkim zdravljem, što uključuje pravilno držanje tela, jače kosti i mišićnu masu, kao i bolju kardiovaskularnu i respiratornu funkciju. Fizički aktivni mališani ređe se suočavaju sa hroničnim i akutnim zdravstvenim problemima. Kod njih je i značajno smanjen rizik od različitih oboljenja, uključujući bolesti srca, dijabetes i gojaznost. Koristi fizičke aktivnosti, kako za decu tako i za odrasle, ne odnose se samo na fizičko zdravlje. Ona je kod najmlađih posebno važna za usavršavanje motoričkih sposobnosti, psihološko blagostanje, kognitivni razvoj (pažnja i koncentracija), socijalnu kompetenciju i emocionalnu zrelost (kontrolisanje emocija i ponašanja, samopouzdanje i samopoštovanje). Upravo iz tih razloga, fizički aktivna deca retko pate od depresije i drugih problema vezanih za mentalno zdravlje.

„Cilj nam je da kako svoju, tako i drugu decu koja su postala članovi naše školice na Novom Beogradu, podstaknemo da zavole fizičku aktivnost, da uz obostrano zadovoljstvo vežbamo i tako utičemo na njihov pravilan rast i razvoj", ističe Žarko Nedeljković.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се