Читај ми!

Koliko neko mora biti plaćen da bi postao legionar

Viminacijum svakog dana otkriva nove tajne. Najnovija je pronalazak novčića i otkriće kolike su bile plate legionara.

Gost Jutarnjeg programa, direktor Arheološkog instituta u Beogradu i rukovodilac projekta Viminaciju, profesor Miomir Korać, objašnjava još neke detalje do kojih su arheolozi došli otkrićem ovog vojnog logora na prostoru Viminacijuma.

Po visini plate, legionari su bili najelitnija kategorija stanovništva, ali su se njihova primanja razlikovala u zavisnosti od perioda u razvoju Rimskog carstva. U vreme Cezara plate su im bile oko 900 sestercija, a u 3. veku su primali čak 7.000 sestercija za godinu dana i služenje imperatoru.

„Za jedan sestercij ste, recimo, mogli da kupite tri i jednu trećinu magarca. E, taj novac je negde morao da se čuva i mi sad istražujemo to centralno mesto u legijskom logoru gde je bio legatus legionis, onaj koji je upravljao legijom i imao još čitav niz drugih administrativnih zaduženja“, naglašava Korać.

U legijskom logoru je bio smešten i kolegijum od dvestotinak oficira, koji su takođe dobijali tu zamašnu platu tri puta godišnje – 1. januara, 1. maja i 1. septembra. To se nazivalo stipendijum. Tu je i pet, šest hiljada legionara.

„Izgleda da smo našli neko od mesta gde su se čuvali ti novci. E, sad, zašto je ostalo samo tih 120 srebrnih denara i antoninijana, pomalo nam je zagonetno. Da li je došlo do nekog istorijskog događaja koji je uslovio brzu evakuaciju, pa je ostala tako minorna suma. Ili je slučajno ostavljena. To je ta arheološka priča koju mi strašno volimo, da utvrdimo šta se to desilo, kakav je to događaj?“, napominje gost Jutarnjeg programa.

Tako polako izranja jedna šira slika, da je to bio jedan luksuzan objekat. Da je imao fontanu, da je imao neverovatna popločanja od leptirastih opeka. Da je vrlo solidno zidan. Da je zahvatao površinu od četiri, pet hiljada kvadratnih metara. Za sada je istražena tek jedna trećina celog objekta tako da tek predstoje obimni arheološki radovi.

„Našli smo jednu predivnu staklenu ribu koja je bila aplicirana na jednoj divnoj staklenoj posudi koja se u to vreme proizvodila samo u Kelnu. Ceo objekat je bio opasan sa jednim portikom sa sjajnim stubovima. U logoru je bilo podno i zidno grejanje. Dakle, radi se o jednom, ekonomski, vrlo značajnom mestu, čim je imao sva ta obeležja“, dodaje profesor.

Viminacijum je bio važno središte u kome su se okupljale rimske trupe za napredovanje i na sever i na istok i na jug. A posle smrti cara Konstantina 337. godine dolaze u Viminacijum i de fakto dele Rimsku imperiju

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво