Читај ми!

Проналазак у Виминацијуму открива нам колике су биле плате римских легионара

Виминацијум сваког дана открива нове тајне. У центру некадашњег војног логора налазила се команда, а археолози су у њој пронашли више просторија са разним артефактима, међу којима се издвајају новчићи.

Проналазак новчића говори нам о томе како се у логору живело и радило, и о томе колико су легионари били плаћени. 

„Римски легионари, најелитнији, су се овде регрутовали. Примали су велику плату, знате, под Цезаром, 900 сестерција, у трећем веку чак 7.200. Колико је то велико и колико је то много. Са једним сестерцијем сте могли да купите три и по магарца! Пазите, то је велико богатство", рекао је др Миомир Кораћ, директор Археолошког института САНУ.

„Пронађено је 120 новчића који практично захватају један период око преко стотину година распона међу владарима. Али, оно што је карактеристично јесте да је то једна, да тако кажемо, кризна остава из времена војничких царева, где она почиње са најквалитетнијим сребрњацима који су остали да се чувају као једно валидно платежно средство, и онда се завршава са практично, инфлаторним новцем, касног трећег века, који је практично деградиран и, уместо сребрног новца је био бронзани новац пресвучен сребром, а палсиран народу и војницима као сребрни новац“, објаснио је др Немања Мрђић, археолог.

Центар војног логора био је окружен зидинама од по 400 метара а иза тих зидина, простирао се и град Виминацијум.

Aрхеолози процењују да ће се Виминацијум истраживати скоро 300 година.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 27. нов 2020, 12:17) - anonymous [нерегистровани]

track

pratite dobro te novcice

(петак, 27. нов 2020, 12:12) - anonymous [нерегистровани]

Najveca plata je Bozija

Ono sto ti je on dao nemoze ti niko uzeti .